Данијел Игрец: Непромењивост није категорија својствена (гео)политици

Поделите:

Једина непромењивост у (гео)политици је чињеница да је све промењиво.“

Ништа не може боље да потврди ову констатацију него управо речи Џона Болтона, саветника америчког председника за националну безбедност, који је на изненађење многих, а понајвише неолибералне елите у сопственој држави, изјавио да се Вашингтон „неће мешати у коначни договор Београда и Приштине“, и тиме шокирао америчку „дубоку државу“, творца и највећег покровитеља пројекта „косовске независности“.

Ако је 2008., 2010., 2014. и 2016. године за САД питање Косова и Метохије било „трајно решено“ и државност Приштине „свршена ствар“ коју није могуће преиспитивати, 2018. године „косовска независност“ за званични Вашингтон престаје да буде апсолутна, а нова америчка администрација допушта могућност ревизије косовског питања.

Изјава да се Америка Доналда Трампа „неће мешати у коначни договор Београда и Приштине“ указује на две веома важне чињенице.

Прва је та да је јединствени фронт западне подршке тзв. независном Косову озбиљно напукао и да косовски Албанци више не могу безрезервно да рачунају на подршку нових руководилаца Беле куће.

Друга чињеница је у томе да је свет у последњих неколико година доживео такве дубинске промене да више ниједно међународно жариште које је Запад доживљавао као завршено није могуће третирати као „трајно окончано и затворено“. Све је подложно променама, а у времену које долази промене у светској политици све ће више ићи у правцу који ће државама попут Србије пружити већи маневарски простор за адекватну заштиту њихових националних интереса.

Управо зато државно руководство Србије мора да схвати да сада није време за брзоплета и непромишљена трајна и коначна решења. Албански фактор услед нејединствености Запада полако али сигурно губи упориште за своју експанзионистичку политику што отвара могућност да се ситуација на терену постепено побољшава и окреће у српску корист.

Наше је да радимо на јачању својих полуга моћи на Косову и Метохији, стрпљиво чекајући повољан историјски тренутак када ће Приштина остати сама, а Београд бити у позицији да афирмише свој поредак у својој јужној покрајини.

Данијел Игрец

http://patriot.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here