“Дао сам је јефтино” – у ромским заједницама по Србији, продају ћерке за 30.000 ЕВРА?

Поделите:

Дечји бракови у Србији су реткост, међутим, када је ромска заједница у питању, то је сасвим нормална и уобичајена пракса, иако је то законом стриктно забрањено.

Уговореним браковима и трговином деце пре навршене 18. године међу припадницима ромске националне нарочито су погођене девојчице, а оваква пракса представља најгрубље кршење њихових људских права.

Јавност у нашој земљи прошле недеље остала је шокирана свадбеним весељем у Kрушевцу поводом поводом венчања деце од само 10 и 11 година.

Зато је наша екипа одлучила да провери да ли се овакви и слични случајеви дешавају и на територији Београда, па смо посетили једно ромско насеље и распитали колико је код њих пракса куповине младе “стандардна процедура”.

– Шта се чудите, то се одмах зна од малена, нема ту шта ја да просим девојку. Ево, ја имам 22 године, а мени је ово четврти брак, оженио сам се са 16 година – говори за Србију Данас један Ром.

– Дођеш, украдеш девојку и то је то. Боље идите да питате комшије, ето, мајка удала кћерку са 12 година, која се само годину дана касније породила и то смо сви ми нормално прихватили – додаје он за наш портал.

Одмах смо отишли до суседног дворишта да се уверимо у истиност ове приче.

Скептични и неповерљиви, испрва су негирали да се ово дешава код њих. Међутим, након помног испитивања и упорносрти наших репортера, један старији Ром пристао је за наш портал да говори о овој и даље табу теми у нашој земљи.

Он тврди да је уговарање бракова сасвим природна и легитимна ствар. Према његовим речима, деца се за брак “капаришу” чим се роде.

– То ми све договоримо док су још у пеленама. Дођу људи, седнемо, уговоримо цену, ја му продам кћерку и то је то – каже он додајући да се деца уопште не буне, нити имају права за то.

Цена, објашњава, варира. Овај припадник ромске националне мањине је своју децу за брак продао за 6.000 евра, али напомиње да му је и та цена била мала.

– Продао сам је, бре, јефтино! Да видиш ти за колико се то ради у селима у околини Београда, то је права ствар, пријатељу! Људи кћерке продају за 30.000 или 40.000 евра, него овде сиротиња, немају овде код нас људи толике паре – каже он.

Обичаји венчања, иначе, зависе од порекла Рома и од случаја до случаја, али оно што је свим таквим врстама обреда заједничко јесте пропагирање култа невиности што је и основни симбол трговине децом, али такође и чињенице да се младенци од раније нису познавали.

Да овај феномен није усамљен случај указује и Славица Ракић, заступник удружења грађана и ромско-женске организације “Романи цикна” која објашњава да се рани уговорени бракови међу Ромима неће искоренити, али да се могу у великој мери сузбити.

– И дечаци и девојчице морају да се едукују. Поред тога, са родитељима треба радити на подизању свести о штетности по здравље уговорених бракова, јер је животни век Ромкиње много краћи него просечни животни век жена из већинске популације. Нико не схвата колико је погубно то што оне децу рађају са 12 или 13 година, када репродуктивни органи нису у потпуности развијени – каже Ракић и додаје да те девојчице трпе велико насиље у кући, а о томе се, према њеним речима, гласно ћути.

Она напомиње да се приликом уговорених бракова Ромкиња не пита ништа све до тренутка када постане свекрва.

– Док је она снаја њен посао је да рађа децу и да опслужује остале укућане у породици – оцењује она.

Велики број младих Ромкиња живи у убеђењу да су уговорени бракови најнормалнија ствар, међутим, наша саговорница тврди да се то увелико мења.

– Ми сада имамо много више девојака које завршавају факултет, које су навршиле 20. годину и које се још нису удале. Штавише, оне не желе да заснују брак, нити да рађају све док не нађу сигуран посао како би могле своју децу да финансирају – каже Ракићева за наш портал.

Треба напоменути да су присилни бракови у потпуности забрањени у нашој земљи, нарочито стога што је Србија потписница бројних међународних конвенција, декларација и протокола који се односе на права детета, сузбијања сексуалног насиља, као и дечје проституције, експлоатације и трговине људима.

С друге стране, Породични закон у Србији јасно прописује да брак у нашој земљи не може склопити лице које није навршило 18 година”, односно малолетно лице које је напунило 16 година, али за које су надлежне институције процениле да је достигло “душевну и телесну зрелост за ступање у брак”.

Посебно забрињава чињеница што малолетне Ромкиње не виде ништа погрешно у раним браковима јер одрастају са убеђењем да прве године живота представљају практичну припрему за брачни живот.

Стручњаци, с друге стране, тврде да је једини начин да се стане на пут раним и присилним браковима едуковање младих Рома, као и да друштво и држава у целини треба да схвате озбиљност овог проблема кроз укључивање припадника ромских националних мањина у образовни систем од малих ногу.

Србија данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here