Деца пију и дрогирају се већ у основној школи, истраживања су открила ШОKАНТНЕ ПОДАТKЕ!

Поделите:

У Републици Српској из године у годину расте број лечених зависника, а за скоро три четвртине пријављених, хероин је примарно средство зависности.
Посебно забрињава чињеница да је драстично померена старосна граница кад млади почњу да пуше, пију и конзумирају дрогу.

Ранија истраживања показала су да шест одсто петнаестогодишње деце у РС користи дрогу, да је чак петина први пут конзумирала алкохол у деветој години, док цигарете пуше и осмогодишњаци. Свако четврто анкетирано дете је рекло да је први пут понуђено алкохолом од стране родитеља и других одраслих лица?!

С друге стране, дешавало се да помоћ због дрога траже и деца од свега 11 година, док њихови тек годину-две старији другари због алкохолизма завршавају на испирању желуца?!

Лекари упозоравају да су млади људи који почну да користе алкохол и психоактивне супстанце у раном узрасту, у ризику су да постану хронични зависници.

Међу водећим факторима за развој зависности истичу утицај друштва, незнање, распад породице.

Подаци Института за јавно здравство РС показују да је, на основу пријава, крајем прошле године у Српској било регистровано укупно 540 лечених зависника, од чега 48 жена. Kрајем 2016. било их је 486, међу којима 363 зависника о хероину.

– Хероин је примарно средство зависности, а код око 60 одсто пријављених спроводи се нека врста метадонске терапије – каже начелница Службе за социјалну медицину у ИЈЗ др Дијана Штркић.

Наравно, број људи који имају проблема са дрогама и алкохолом у стварности је далеко већи, али се многи не одлучују на то да потраже стручну помоћ, посебно кад је реч о алкохолизму.

Из ИЈЗ више пута су нагласили да је, кад је реч о превенцији наркоманије, потребно да школски програми обухвате младе, пре него што се одређени облици понашања успоставе. Истичу да најзначајнију улогу у процесу превенције имају родитељи, који кроз свакодневни контакт треба да утичу на то да деца развију свест о штетности дроге.

И конзумирање алкохола повезано је са целим низом штетних последица по здравље и друштвени живот. Штетни ефекти алкохола доказани су код бројних обољења укључујући цирозу јетре, малигне болести, панкреатитис, оштећења фетуса у трудноћи и ментална обољења.

Kад је реч о алкохолу, психијатри упозоравају на проблем да лечење алкохолизма најчешће креће када већ постоји развијен синдром зависности од алкохола, а то је након 15 до 20 година злоупотребе алкохола. Истичу да малолетници који имају проблем са алкохолом, углавном не пристају на лечење, у чему их често “подржавају” и породице. Kад претерају и отрују се неким алкохолним пићем, присиљени су да потраже помоћ лекара, али се она завршава само на испирању желуца.

Весна Поповић, виши стручни сарадник за односе са јавношћу у Омбудсману за децу РС, истиче да посебно забрињава чињеница да се малолетници у алкохолисаном стању виде онда када су по различитим основама дошли у сукоб са законом.

– Али, ни тада се не поставља питање како је и од кога малолетник набавио алкохол. Иста је ситуација и када је у питању дуван и дроге – лака доступност и неадекватан надзор – каже Поповићева за наш лист.

Додаје да, без обзира на то што закон јасно забрањује продају алкохола лицима млађим од 18 година, пракса показује супротно.
У Омбудсману за децу РС наглашавају да посебно забрињава чињеница да се смањује старосна граница када деца стичу прва искуства са алкохолом.

– Узроци алкохолизма младих најчешће се доводе у везу са њиховим периодом одрастања – период адолесценције, утицајем породице и посебно утицајем вршњачке групе. Стручњаци упозоравају да повећана агресивност, проблеми у концентрацији, занемаривање обавеза у школи, могу указивати да дете има проблем са алкохолом – истиче Поповићева.

Srbija danas

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here