Деда Ђорђе, чувар српског гробља, РЕЦИТУЈЕ чувену ПЕСМУ! (ВИДЕО)

Поделите:

Припрема за једну од највећих годишњица у историји Срба увелико је у току.Сутра ће у граду Солуну бити обележена стогодишњица од пробоја Солунског фронта.

Srpsko vojničko groblja Zejtinlik
Srpsko vojničko groblja Zejtinlik
Srpsko vojničko groblja Zejtinlik

Чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, Ђорђе Михаиловић већ пола века дочекује и испраћа потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату.

Али, и путнике намернике који су свесни значаја како овог места тако и јунаштва оних чије кости почивају на овом месту.

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, Đorđe Mihailović

Иако је припрема сутрашњег догађаја захтевна, Ђорђе Михаиловић, дочекао је питомце Војне и Полицијске академије, који ће сутра положити венце на овом месту, срдачно и са осмехом, али и поучним историјским причама.

Đorđe Mihailović

Затекли су га како на уласку на српско војно гробље Зејтинлик ставља српску заставу и поставља венце.

Ово је, како је рекао, испуњење једне од његових највећих жеља – да дочека стогодишњицу од пробоја Солунског фронта.

 

Đorđe Mihailović

Пажњу и одушевљење свих присутних изазвао је рецитујући песме чувеног песника Војислава Илића млађег, театрално, оштро, без премца и застајкивања, осећајуци сваку изговорену реч.

Đorđe Mihailović

НЕЗНАНИ ТУЂИНЦЕ, KАД СЛУЧАЈНО МИНЕШ

ПОРЕД ОВОГ СВЕТОГ ЗАЈЕДНИЧKОГ ГРОБА,

ЗНАЈ ОВДЕ СУ НАШЛИ ВЕЧНО УТОЧИШТЕ

НАЈВЋЦИ ЈУНАЦИ ДАНАШЊЕГА ДОБА!

РОДИТЕЉ ЈЕ ЊИХОВ ХРАБРИ: ХРАБРИ СРПСKИ НАРОД,

ГОРОСТАС У СВЕТСKОЈ ИСТОРИЈСKОЈ ВОЈНИ,

KОЈИ ЈЕ СВЕ СТАЗЕ ИСKУШЕЊА ПРОШО

И ЧИЈИ СУ БОРЦИ, ДИВЉЕЊА ДОСТОЈНИ,

ПАДАЛИ ОД ЗРНА, ОД ГЛАДИ И ЖЕЂИ,

РАСПИЊАНИ НА KРСТ, НА ГОЛГОТЕ ВИСУ

АЛИ ЧВРСТУ ВЕРУ У ПОБЕДУ KРАЈЊУ

НИKАД, НИ ЗА ЧАСАK, ИЗГУБИЛИ НИСУ.

 

 

Ови стихови одзвањали су данас Зејтинликом, а сви присутни гледали су и слушали без даха.

 

Đorđe Mihailović

Онај ко до данас није знао значај овог историјског догађаја, кога ова прича није дирала, а ко се нашао на овом месту уз чувара српских гробова засигурно је понео сву величину и значај онога што су српски војници у Првом светском рату постигли.

 

U poseti Zejtinliku

Ђорђе Михаиловић рекао је данас свим присутним како може да прође и цео месец да нико не посети француске или енглеске гробове, али како нема дана да нема посетиоца на српским гробовима. Додао је још и како је његов деда био учесник у пробоју Солунског фронта, војник добровољац.

Štap Đorđa Mihailovića

– Мој деда Србин из Црне Горе био је војник добровољац и када је пробијен Солунски фронт остао је овде као чувар. Звао се Саво Михаиловић. После њега мој отац Ђуро Михаиловиц био је такође чувар, а сада сам и ја чувар већ 58 година. Имам 90 година – рекао је Михаиловић.

 

Novinarka Espresa i đorđe Mihailović
Novinarka Espresa i Đorđe Mihailović
Наставио је да објашњава како нема наследника, има ћерку.

– Жене свуда могу да раде, али овде не могу, могу само мушкарци. Ћерка ми је удата, али има две лепе девојке. Добро, имамо лепе девојке, али немамо сина да буде чувар – искрен је Михаиловић.

С присутнима је поделио и своју анегдоту од пре четири године, када се тешко разболео.

– Два месеца сам био у болници. Лекари су ме после та два месеца послали кући да умрем. На интернету се појавила погрешна вест како сам ја умро. Делегација из Србије хтела је да отвара гроб мог деде, јер ћу и ја једном ту да будем сахрањен, али ја се онда појављујем као Лазар – жив сам. Нисам могао да наставим да радим као раније, имам помоћника. Он доста ради – објаснио је, како га од миља у Солуну зову, чика Ђорђе.


О томе колико је ова годишњица значајна за породицу Михаиловић, али и да је цела породица посвећена овом позиву говори и сама чињеница што је и жена овог чувара данас била назочна, учествујући у припремама и продајући своје рукотворине.

Supruga Đorđa Mihailovića

Михаиловић је све присутне одушевио и својим познавањем, како имена тако и презимена свих оних који су сахрањени на српском војном гробљу Зејтинлик, као и места на којем како он воли да каже, вечно почивају.

 

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here