Дејвид Кели је убијен

Поделите:

Највећи британски стручњак за оружје за масовно уништавање, др Дејвид Кели, није јула 2003. године извршио самоубиство, како је званично саопштено, него је убијен, тврди посланик Парламента Норман Бејкер, на основу њему доступних докумената

Највећи британски стручњак за оружје за масовно уништавање, др Дејвид Кели, није јула 2003. године извршио самоубиство, како је званично саопштено, него је убијен, тврди посланик Парламента Норман Бејкер, на основу њему доступних докумената.
Бејкер, који је посланик Либерал-демократске партије, је у последњих годину дана водио истрагу о смрти Келија и како је изјавио Би-Би-Сију, његов закључак је да је он убијен, а не да је извршио самоубиство.

Кели је јула 2003. године био оптужен да је извор једног извештаја радија Би-Би-Си и о томе како је британска влада “лагала о постојању ирачког оружја за масовно уништавање”.
Убрзо потом Кели је пронађен мртав у једној шуми у близини своје куће недалеко од Оксфорда.
Премијер Блер је онда покренуо истрагу коју је водио његов пријатељ лорд Хатон који је саопштио да је Кели извршио самоубиство пресецањем вене на левој руци и узимањем таблета проксамол.
Али, сада је посланик Бејкер дошао до документа у којем угледни стручњаци кажу да на такав начин није било могуће извршити самоубиство.
Уз то, он је пронашао документ којим министар за правни систем, лорд Чанселор, лорд Фалконер наређује истражном судији у Оксфорду Николасу Гардинеру да прекине судску истрагу јер ће то радити истрага лорда Хатона.
Ту је и писмо судије Гардинера у коме он упозорава лорда Факлонера да лорд Хатон једноставно нема могућности да утврди стварни узрок смрти.

 

tanjug

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here