Делави: На Косову и Србији је да одлуче о евентуалној подели петак 20. јул

Поделите:

Нови тон америчких званичника о јужној српској покрајини

Амерички амбасадор на Косову Грег Делави изјавио је да је на Косову и Србији да одлуче о евентуалној подели Косова, што је у супротности са његовим ранијим изјавама у којима је поделу оценио као опасну опцију.

Делави учествујући у емисији Рубикон приштинске телевизије КТВ није поменуо црвене линије америчке стране о подели Косова које је изрекао у децембру.

Он је рекао да је америчка подршка Косовској независности непоколебљива и да ће се наставити.

На питање да ли искључује поделу Косова или је не искључује, Делави је рекао како не жели да говори о ономе што може бити елеменат коначног споразума.

„Нећу говорити о детаљима, о томе у којој ће се сали или округлом столу то догодити. Посебно не ако то треба да претходи дискусији у којој би требало да буде веће присуство косовских политичких партија. Сви треба да уђу у игру и да говоре о овим стварима“, казао је Делави.

Додао је да Косово треба да утврди своје циљеве.

„Треба да се потруди да се постигне нека врста консензуса око тих циљева и то су питања на којима сам усредсређен сада“, казао је он.

Упитан да ли треба да буде црвених линија и са косовске стране у дијалогу са српском, амерички амбасадор је рекао да је на Косову да пронађе који су њени циљеви.

„Мислим да је Косово сада у јединственом историјском тренутку када може да осигура своју будућност, будућност деце и да остави иза себе нервозу, тензије и противречности које су биле у односима између Косова и Србије последњих година. Мислим да је значајно да се усредсредимо како да будућност свих грађана и Косова и Србије буде боља и како да се пронађу начини нормализације односа на чему смо радили дуго времена“, казао је Делави.

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here