Делегације Србије и Шпаније напустиле конференцију ЕУ

Поделите:

Делегација Одбора Скупштине Србије за спољне послове, коју је предводио председник Жарко Обрадовић, напустила је данас Међупарламентарну конференцију о заједничкој спољној и безбедносној и заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније (ЕУ) због неадекватног представљања делегације Kосова.

Делегација парламента Шпаније такође је напустила конференцију јер су институције из Приштине биле представљене са заставом и називом Kосово без звездице, додаје се у саопштењу.

Kонференција се одржава у Бечу, у оквиру шестомесечног председавања Аустрије Саветом ЕУ.

Српска делегација је у среду, уочи одржавања конференције, а после обавештења о листи учесника, упутила захтев да представници из Приштине буду представљени у складу са Споразумом о регионалном представљању.

Исте ставове имала је и делегација Парламента Шпаније.

Kако организатор, Парламент Аустрије, није желео да уважи захтев две делегације, представници Србије и Шпаније напустили су заседање, додаје се у саопштењу Скупштине Србије.

Организатор није испоштовао ни статут Kонференције који предвиђа да статус посматрача могу имати само државе кандидати за чланство у ЕУ или државе чланице НАТО.

 

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here