Део Париза у који срчани болесници и деца не смеју да кроче

Поделите:

Заљубљеници у катакомбе траже скривене улазе у подземну мрежу тунела покушавајући да се спусте кроз канализацијске отворе и подруме старих кућа.

Око 20 метара испод тргова и улица, сјаја, бетона и буке Париза налазе се подземни каменоломи с краја 18. века, међусобно повезани ходницима.

Kако би се растеретила пренатрпана паришка гробља и спречиле заразе, власти су одлучиле да кости из заједничких гробница пребаце убраво овде, па се претпоставља да се данас ту налази чак 6 милион посмртних остатака. Међу њима су и нека од значајних имена Француске револуције.

Током Другог светског рата припадници покрета отпора користили су мрежу тунела за тајна окупљања и несметано кретање, а данас се прича да се ту врзмају припадници одређених криминалних група.

Ипак, и поред свега тога млади у Паризу проналазе начине како да заобиђу главни улаз и неретко покушавају да уђу у подземну мређу кроз преостале улазе, канализацијске отворе, па чак и кроз подруме старих кућа.

Они који пак, то желе да ураде на легалан начин треба да оду на трг Денферт-Роцхерау где ће их дочекати упозорење да доле царују мртви. Ако се не бојите духова прошлости можете прошетати кроз само један део паришких тајни.

Улаз се чека сатима, а силази путем који чине 130 степеница у подземље. Инвалидима, особама са срчаним или плућним проблемима, као и деци овде је улаз забрањен. Такође, припремите и јакну јер ћете наредних 45 минута провести на температури од само 14 степени.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here