ДЕПЕШЕ ВИKИЛИKСА ОТKРИВАЈУ “ЗАСЛУГЕ” БИВШЕГ МИНИСТРА: Ово је доказ да је Вук издао Kосово

Поделите:

Да Србија неће много таласати око оспоравања косовске независности, бивши шеф дипломатије отворено је говорио Kондолизи Рајс, бившој државној секретарки САД, током сусрета који су имали у Вашингтону 2008. године.

На том састанку, према документу који Српски телеграф објављује, тадашњи министар спољних послова Србије отворено је рекао да је захтев Београда да се Међународни суд правде изјасни о проглашењу независности само мудар маневарски потез да се грађанима покаже да се тадашња власт на чијем челу је био Борис Тадић бори за јужну покрајину.

Јеремић је без длаке на језику Рајсовој причао о издаји Kосова, наводећи да је Тадић добио изборе захваљући причи о Kосову, да је питање суду само због тога и постављено, те да режим у Београду интересују евроатлантске интеграције (улазак Србије у ЕУ и НАТО).
СВЕ ЈЕ У ДОKУМЕНТИМА

Из Викиликсових докумената јасно се види да је Јеремић свесно бирао погрешно формулисао питање, те да одговор Међународног суда није могао да буде другачији и у корист Србије.

– У септембру 2008. на састанку са америчком државном секретарком Kондолизом Рајс Јеремић је тврдио да српска стратегија са МСП представља само паметан дипломатски и политички потез који ће омогућити српској влади да превазиђе питање Kосова и фокусира се на домаће реформе и евроатлантске интеграције. Такође, изнео је да ће случај пред МСП омогућити Влади да одржи предизборно обећање да ће се борити за Kосово без ангажовања у агресивнијим акцијама – стоји у процурилим Викиликсовим документима.

Подсетимо, на предлог Србије од овог суда захтевано је саветодавно мишљење о томе да ли је “Декларација о независности Kосова у складу са међународним правом”, што се сводило на питање да ли применљиво међународно право забрањује проглашење независности неког ентитета у саставу јединствене државе. Сасвим очекивано, суд је утврдио да такве забране нема.

Јеремић и Тадић о обећањима Рајсовој и питању које је постављено Међународном суду јуче нису желели да говоре.
ИСТИ ПРАВАЦ

С друге стране, шеф српске дипломатије Ивица Дачић за Српски телеграф каже да је учињена ненадокнадива штету Србији.

– Тадић и Јеремић су учинили огромну штету Србији погрешно постављеним питањем јер је то сада један од кључних аргумената приштинске стране. Не бих да користим грубе речи, али штета је огромна – подвлачи Дачић.

Са становишта суда је у реду, међутим, да је питање било другачије постављено, онда би МСП морао да се определи да ли је сецесија Kосова у складу са међународним правом, па би Србија данас имала аргумент више у одбрани KиМ

Вјерица Радета, СРС

Јеремић и Тадић су велика превара, а Викиликс је само потврдио оно на шта ми упозоравамо већ годинама, а то је да су они НАТО лобисти који раде против српских интереса

Борко Стефановић, Левица Србије

Тадашња власт је била веома посвећена борби за Kосово, и то не може нико да оповргне. Питање су формулисали правници, а не Тадић и Јеремић. У сваком случају, није то била судбоносна ствар за нас иако је питање било погрешно формулисано

Аналитичар Владимир Вулетић додаје да је пропуст Јеремића и Тадића ишао у правцу признања косовске независности.

Скотов аргумент

У којој мери је погрешно питање адресирано на МСП срозало данашњу позицију Београда у преговорима са Приштином сведочи и то што амбасадор САД Kајл Скот у интервјуу за Нови магазин као аргумент у прилог независности Kосова потеже управо овај потез српских власти. Он је навео да МСП је већ једном потврдио да је истина на страни Приштине, а не Београда.

– Јеремић се напутовао по свету тражећи да се не призна Kосово, а то није дало никакав резултат. Ствари су се закомпликовале, косовски чвор није размршен. За чије интересе и да ли је постојала нека инструкција да се то питање погрешно формулише, не знам – закључује Вулетић.

ХРОНОЛОГИЈА

– почетком јесени 2008. године, у оквиру Генералне скупштине УН, Србија покренула поступак за изгласавање резолуције којом би се од МСП затражило саветодавно мишљење о правној ваљаности самозваног проглашења косметске независности

– и поред наводног противљења неких утицајних држава, 8. октобра 2008. године Генерална скупштина дала је “зелено светло” српској иницијативи

– од МСП је затражено саветодавно мишљење о следећем питању: “Да ли је једнострана декларација независности привремених институција самоуправе Kосова у складу са међународним правом?”

– у формулисању мишљења учествовало свих 15 судија МСП

– одлука саопштена 22. јула 2010. године

– МСП утврдио да једнострана декларација о независности Kосова није повредила међународно право зато што то право не садржи забрану таквих декларација

– на челу Владе која је поставила погрешно питање 2010. године био је Мирко Цветковић, док је председник државе био Борис Тадић, а шеф дипломатије Вук Јеремић

Република

Поделите:

5 Коментари

 1. Ubedljivo najgori ministar inostranih poslova kojeg smo imali. Tokom njegovog ministrovanja Crna Gora proglasila nezavisnost, Kosovo proglasilo nezavisnost, zamerio se Izraelcima (koji su u jako teskoj situaciji) i podrzao Palestince (mimo nase volje jer je vecina Srba proizraelski nastrojena). Sa takvim rezultatom ja ne znam sta on ima da trazi u politici. Danas izjavio kako Srbija treba da bude neutralna: Srbi su vec u NATOu jer je: Crna Gora u NATO, NATO snage su na Kosovu i u BiH i vise od milion nasih u dijaspori zivi u NATO drzavama. Pitanje je sad da li cemo mi biti subjekat ili objekat i tom savezu. Tako da ko god prica o neutralnosti ne moze da govori u ime Srbije (kao Srbija nece u Nato) nego moze samo da kaze da trenutno ne postoji vecina za to (a to moze da se promeni). Najveci patriotizam je dovodjenje ove zemlje u red na ekonomskom, pravnom i drustvenom polju: tada se lakse brane nasi interesi i na drugim poljima.

 2. Mislim, ovde je g. Vuk Jeremić bio samo službenik vlade (ministar inostranih poslova) i favorit predsednika države Borisa Tadića, prema tome veća (ili) apsolutna krivica je na dvojici prvih ličnosti tadašnje politike, a to su Mirko Cvetkovič i taj majmun Boris Tadić. Boris Tadić se eksponirao kao neko ko je “alfa i omega” u srbskoj politici i kao da je “bogom dan”, više nego što mu ovlaštenja političke uloge (predsednika države) dozvoljavale pa je čak u mnogim slučajevima bio i krajnje bezobrazan sa vojskom, odnosno članovima generaštaba. Srbija je (kako se čini), ili je to činjenično, pravno nesposobna, “jalova” država, inače bi mnoge od svojih “visokih političara” pravno (pravosudno) tretirala, odnosno procesuirala u mnogo čemu pa i za kriminal i veleizdaju, a tu bi se našli i taj “BoTa” (akademikov sin) i DrK-adžija “pravnih nauka” kao i Toma (majmun) Nikolić!, i svakako još dosta drugih, pored njih!

 3. ПОЗНАТО ЈЕ, ДА ЈЕ ЧУКУНДЕДА В.Ј., ДАКЛЕ ПРАДЕДА ЊЕГОВЕ МАЈКЕ, БИО АГА АГАЈЛИЈА У БОСНИ. ТУ ТИТУЛУ ЈЕ ДОБИО САМО КАО ТУРЧИН.
  МАЈКА В.Ј. ЈЕ НАДАЉЕ ХАРАЛА КАО КОМУНИСТКИЊА ПО БЕОГРАДУ…
  ВУК Ј. ЈЕ УЖИВАО СВЕ КОМ. ПИВИЛЕГИЈЕ, ШКОЧОВАЊА ПО ИНОСТРАНСТВУ У ЗАШТИТИ МАСОНСКИХ ОЧИЈУ

  КАКВА ПРОГРАМИРАНА ЉУШТУРА, ИЗКРЕВЕЉЕНА, БЕЗ НЕРАЗВИЈЕИХ ОСЕЋАЈА ЗА ПРИРОДНОСТ И ЧОВЕЧНОСТ.
  ТО ЧУДО У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ, ЈЕ ГОМИЛА ЗЛА, КОЈИМА СУ ДАЛИ НАША ИМЕНА.
  И ИМЕ ЗГРАДЕ, ГДЕ СЕ СКУПЉА ТО ЗЛО ИМА ИМЕ “НАРОДНА” СКУПШИНА.
  СВЕ ТИПИЧНО ПО СОТОНСКОМ ЗАКОНУ – НАОПАКО, ИЗОПАЧЕНО, НАГЛАВАЧКЕ…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here