Der Tagesspiegel: HDZ-ovce više zapalila Tompsonova „Lijepa li si“ nego nastup Merkelove

Podelite:

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel  bila je uz Andreja Plenkovića centralni govornik na predizbornom skupu HDZ u zagrebačkoj dvorani „Cibona“.

Oboje su nastupili pred oko 6.000 ljudi, a na bini je bila bista Franje Tuđmana.

U dvorani su bila i mnoga poznata lica: Radojka Šverko, Mirjana Bohanec, Mate Bulić, Lino Červar, Ćiro Blažević, Biserka Petrović i mnogi drugi.

U blizini Andreja Plenkovića sedio je njegov zamenik Milijan Brkić.

Skupu je prisustvovao i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U muzičkom delu čulo semitovane su ”Bože čuvaj Hrvatsku”, Tompsonova pjesma ”Lijepa li si” koja je izazvala `delirijum` među HDZ-ovcima.

Aplaudirali su i Merkelovoj koja je na hrvatskom počela i završila govor u kojem se zauzela za mir u Evropi koji garantujea Evropska unija:

„Evropa je projekt slobode i moramo raditi da svi imaju ista prava i da očuvamo mir i slobodu. Nacionalizam pokušava da uništi Evropu. Protiv toga se moramo boriti“.

Posebno je ukazala da u Nemačkoj živi 100.000 Hrvata i ocenila da su oni most saradnje dve zemlje, ali i upozorila da se mora raditi i na tome da „svi u Hrvatskoj imaju blagostanje”.

Nemački mediji su već iskomentarisali njeno prisustvo skupu HDZ.

Der Tagesspiegel je objavio da su njen nastup zasenili upadljivi nacionalistički tonovi pesme “Lijepa li si” Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo i čiji nastupi su u više navrata poslednjih godina bili zabranjeni i u Nemačkoj.

Dojče vele prenosi da ovaj berlinski list piše da nemački gosti verovatno nisu ni bili svesni čija se to pesma ori sportskom dvoranom „Cibona“.

List se osvrnuo i na govor Karla Reslera, nosioca liste HDZ na evropskim izborima.

“Umesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nosilac liste HDZ-a je nošen ovacijama publike radije pričao o ‘najvećoj tragediji hrvatskog naroda’ u austrijskom Blajburgu”, piše nemački medij.

Der Tagesspiegel dodaje da “ni počasnom govorniku Manfredu Veberu očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana, koji je posthumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom ”kriminalne grupe” za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u Bosni”.

Frankfurter Algemeine Zitung (FAZ) piše da je Nemačka “partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama”.

Ukazao je na iseljavanje desetina hiljada Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013.

“Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sistem”, piše FAZ.

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here