Десна рука Папе, кардинал Паролин у посети Москви и руском патријарху

Поделите:

Шеф одељења за спољне послове Московске патријаршије епископ Иларион сусрео се данас у Москви са државним секретаром Kардиналом Пијетром Паролинијем, јавља РИА Новости.

Паролини је стигао Москву на позив руског министра спољних послова.

Епископ Иларион и кардила Пијетро разговарали су о билатералним односима двеју цркава као и о недавном преносу дела  моштију светог Николе у Русију као изразу добрих односа Ватикана и руске цркве.

Између осталих тема састанка су били и стање у Украјини и на Блиском истоку.

Према програму, који је раније најављен од стране Свете Столице, за три дана кардинал планира да се састане са руским председником Владимиром Путином, министром иностраних послова Сергејом Лавровим, Патријархом Московским и целе Русије Кирилом. Паролини ће се такође састати са представницима руске католичке заједнице.

Његово путовање у Русију, сигурно најважнију државу ватиканске геополитичке агенде, указује и да је Кардинал човек од највећег поверења папе Франциска. Многи га сматрају за можда и најмоћнијег државног секретара Ватикана још од легендарног Кардинала Еуђенија Пачелија*, касније Папа Пије XII (*после његовог доласка у тадашњу Краљевину Југославију потписан Конкордат 1935. године).

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here