Дете баци петарду, родитељ плаћа и до 100.000 динара

Поделите:

Државна секретарка у МУП-у Биљана Поповић Ивковић је изјавила да ће казне за употребу пиротехничких средстава изменама закона бити пооштрене.

Kако је рекла, оне ће бити повећане са износа 10.000 до 50.000 динара, на висину од 50.000 до 100.000 динара.

“Kада је реч о малолетницима, за њих ће одговорност сносити родитељи, старатељи, усвојитељи, који ће плаћати ову казну или ће обављати друштвено користан рад од 40 до 120 сати” навела је Поповић Ивковићева на презентацији пројекта “Петарде нису играчке” у Полицијској станици у Земуну.

Она је додала да су измене Закона о јавном реду и миру, у погледу употребе пиротехничких средстава, неопходне јер су уочили “повећану друштвену опасност када је реч о употреби пиротехнике” и као примере трагичних догађаја навела дечака из Ниша који је на дочеку 2017. године задобио тешке повреде екстремитета и девојчицу из Чачка која је задобила тешке повреде грудног коша и плућа због топовског удара са свадбеног весеља.

Пројекат “Петарде нису играчке” биће реализован у децембру у земунским основним школама.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио поручио је деци да се током новогодишњих празника могу лепо провести и без петарди и пиротехничких средстава.

“Новогодишњи празници би требало да буду нешто што је лепо и радосно и све зависи од вас, децо. Ви треба да будете пример и вашим другарима како можете лепо да се проведете и без петарди и пиротехничких средстава”, рекао је Орицио.

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here