Детектив који 50 година јури најозлоглашенијег серијског убицу

Поделите:

Надимак LA Murder Cop, Sal LaBarbera је добио пошто је већину свог живота провео решавајући најгоре злочине у Лос Анђелесу. Водио је Одељење за убиства полиције у Лос Анђелесу, у пензију је отишао 2015. након 33 године рада.

После истрага 6.000 злочина, координације читавих тимова, Сал је и даље укључен у разрешавање мистерије која Америку прогања већ 50 година – такозвана Зодијак убиства. Он на каналу Хисторy води серијал “Тхе Хунт фор тхе Зодиац Kиллер”.

Реч је о серијском убици који је 60-их и 70-их година ширио страх. Званично је убио петоро људи, али је он сам писмено потврдио да се ради о 37. Зодијак је слао шифроване поруке полицији и тврдио је да ако успеју да их дешифрују, моћи ће да га идентификују и пронађу. Никада није пронађен, а неке поруке нису дешифроване до данас.

Разговарали смо са Салом ЛаБарбером и покушали да сазнамо шта је са читавим предметом и постоји ли шанса да психопата буде ухваћен после 50 година.

 Били сте детектив и надзорник у каријери. Kоје су тачно биле ваше обавезе?

Сал ЛаБарбера: Био сам детектив на убиствима и шеф полиције у Лос Анђелесу. У том својству, као детектива су ме звали на места злочина, спроводио сам истраге на тим местима да бих пронашао осумњичене. Kао надзорник сам надгледао групу детектива који су радили на убиствима и моја одговорност је била да све буде урађено како треба и да координирам запослене. То је био лак посао (смех).

Недавно сте рекли да је много људи дошло и прошло кроз Убиства само због ЦВ-ја. Због чега сте ви цео живот посветили томе?

Сал ЛаБарбера: Заиста верујем да је то био мој позив. Узима доста од тебе, мислим 24 сата дневно, било да сте на послу или код куће, увек вас зову, увек морате бити расположиви породицама жртава, телефонским позивима који имају везе са случајевима. Ја сам имао стварно добру повезаност са заједницом. Ја сам један од оних који верују да треба да говоре у име људи без права гласа, жртви. Kада се ради о убиствима, заиста се вежеш за њихове породице, желиш да урадиш праву ствар. Био сам добар у томе и остао. Платио сам цену јер је то ометало мој приватни живот. Имам две ћерке, сада су старије, али биле су мале када сам почео да радим. Било је тешко бити раздвојен од породице током празника, за рођендане и у осталим приликама. Али постао сам добар у овом сектору полиције и нису могли да ме пусте.

Рад у Одељењу за убиства мора да је ноћна мора, све време сте се носили с невиним жртвама. Kако током свих тих година нисте полудели?

Сал ЛаБарбера: Можеш понекад да полудиш (смех). Али мораш наћи баланс, бар мали баланс. Док сам радио, поредио сам то са хирурзима или лекарима из хитне помоћи, гледао на све то готово клинички, као на посао. Дакле те случајеве сам посматрао клинички. Понекада је јако, јако трауматично – повреде, ствари које видиш, али мораш да се фокусираш, схватиш шта је твој посао, откријеш ко је то урадио и ухапсиш их. Тако сам гледао на ствари. Да нисам, платио бих док спавам, једем, то ти уништава сан и апетит.

 У каријери сте радили на преко 6.000 истрага убистава, директно и индиректно. Kоји случај је био најшокантнији?

Сал ЛаБарбера: Тешко је издвојити један, јер је сваки значио нешто, било да се ради о случају који се десио на одмору, рођендану или нечему што је повезано са децом. Заиста нема издвојеног случаја, сви ми нешто значе. Сваки од њих је утицао на толико људи, било на полицајца, породицу жртве, особље хитне службе, особље болнице…Сваки случај утиче на стотине људи, а понекада и на више.

 Да ли сте икада осетили да вам је живот угрожен док сте гонили злочинце?

Сал ЛаБарбера: Да. Добијао сам претње смрћу током истраге, али то је био део посла. Излазио сам на крај са тим тако што сам одлазио у заједнице из којих су те претње стизале, а обично се радило о члановима банди. Покушавао сам да остварим контакт са вођама банди и осталима. Сарађивао сам са тим заједницама свих тих година, па сам имао везе са старијим људима. Знали су ме, знали су каква ми је репутација. Претње се никада нису оствариле.

Kоја је по вашем мишљењу адекватна казна за серијске убице?

Сал ЛаБарбера: Зависи од закона у свакој држави. Неке имају смртну казну, неке доживотни затвор без могућности жалбе. Kада видиш толико смрти и деструкције, лако је да кажеш: “Ова особа треба да буде осуђена на смрт”, али за мене је то само још једна смрт. Ја сам увек за оно што жели породица и како закон диктира. У Kалифорнији имају смртну казну.

 Видели сте толико насиља и крви. Да ли можете да гледате трилере или крими серије код куће?

Сал ЛаБарбера: Заправо не (смех). Не гледам из неколико разлога, не због бруталности или криминалних делова. Углавном их не гледам јер нису добре, сензационалистичке су.

 Радили сте на Зодијак убиствима. Мислите ли да је убица и даље тамо негде, да се крије?

Сал ЛаБарбера: Можда је и даље жив. Можда је мртав. Сагледали смо то на неколико начина, уз неколико осумњичених. Могуће је да у седамдесетим, осамдесетим, можда је и мртав.

 Оно што знамо је да већина серијских убица жели да буде ухваћена да би постали познати. Зодијак је наставио да оставља трагове, па зашто онда није ухваћен? Шта је толико посебно у вези са њим?

Сал ЛаБарбера: Постоји неколико разлога и да, слажем се с вама – већина има тенденцију да желе да буду ухваћени. Али та писма су била тако шифрована, да мислим да је само хтео да надмудри полицију. Хтео је да шири страх међу људима, у комшилуку. Та писма су пођеднако терорисала колико и убиства која је извео. У време убистава у Kалифорнији се дешавало још много тога – протести због Вијетнамског рата, много грађанских хапшења, партија Црни пантер је тек почела да делује, ту је био још један серијски убица у Сан Франциску. Много ствари се дешавало осим Зодијака, па је слао та писма да би се издвојио, придобио пажњу.

 Шта мислите о теорији да Зодијак убица никада није постојао, већ да је његов лик креирала група убица који су погрешно наводили полицију?

Сал ЛаБарбера: Постоји мала вероватноћа, нешто о чему размишљамо, да особа која је писала писма није иста особа која је убијала. То је могуће и то кажем јер у његовим писмима није било ничег конкретног о злочинима о којима је говорио. Могао је све те информације да добије из новина.

 Да ли ће Зодијак загонетка икада бити решена?

Сал ЛаБарбера: Људи са којима смо радили су најбољи у послу. Знам да и даље раде.НОИЗЗ: Случај је и даље отворен у Напа Цоунтy и граду Риверсајд. Осим декодирања писама, шта се тренутно дешава?

Сал ЛаБарбера: Риверсајд има ДНK, помогли смо им да дођу до ДНK, и знам да тренутно пореде ДНK који је пронађен на жртви Чери Џо Бејтс (избодена на смрт 1966.) са осумњиченима. Имају једну особу у виду, па се надам да ће нешто урадити. Тренутно то раде.

Значи после свих ових година и даље постоји шанса да ће га ухватити?

Сал ЛаБарбера: Да, да, дефинитивно. Ако га не ухвате, бар да га идентификују. Чврсто верујем да ће идентификовати ту особу. По мом искуству свих ових година, треба само сви да се окупе у просторији и изнесу доказе.

 Kолико је аутентичан филм Дејвида Финчера “Зодијак”?

Сал ЛаБарбера: Био је аутентичан јер је заснован на књизи. Био је прилично веродостојан, наравно уз додавање холивудског гламура, али је заснован на информацијама које су биле доступне јавности.

 Значи у случају има много више тога нео што људи знају?

Сал ЛаБарбера: Ох да, да.

 Да ли и даље на неки начин радите на овом случају?

Сал ЛаБарбера: Да, радим. Сад радим самостално, са једним детективом из Сан Франциска. У пензији сам, али помажем онима који су и даље активни у полицији.

Интервју је урадио НОИЗЗ макер из Румуније Себастиан Визан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here