Девојчице у БиХ врбују за брак

Поделите:

Сарајево-Кенан Кршо, бивши ратник ИСИЛ у Сирији, терети се за отмицу и силовање девојчице Е. Б. (12) у Сарајеву, а његов сарадник Јасмин Зунђа за помогање у извршењу овог кривичног дела. Овај случај је пре више од два месеца потресао јавност БиХ и није једини у којем се девојчице у Босни заводе, отимају из породичне средине, врбују за брак и постају жртве силовања.

Како пише Радио Слободна Европа прошло је више од два месеца од пријаве нестанка малолетнице Е.Б у Сарајеву., завршетка истраге, те подизање оптужнице у случају који је отворио бројна питања.

У сигурној кући невладине организације „Медица“ из Зенице многе малолетнице, жртве насиља, проналазе уточиште. Ту је била смештена и једна тринаестогодишњакиња, сличне судбине попут дванаестогодишње Е. Б.

Психотерапеут у сигурној кући Медица Лејла Херемић каже да је требало много времена и рада да прича те малолетне жртве ипак добије сретан епилог.

– Тринаестогодишња девојчица је врбована од одрасле мушке особе под изговором ванбрачне заједнице и интимне везе. Рад са њом је био дуготрајан, с обзиром да је девојчица у почетку одбијала сваку врсту помоћи и веровала је у оно што јој је злостављач говорио. За њу су та решења која је он нудио била исправна, а начин живота на који јој је он објашњавао био је једини избор за њу – наводи Херемић.

Злостављач је узнемиравао жртву и у сигурној кући, све док му законски није забрањен прилаз жртви, наводи Херемић.

Херемић каже да је рад са малолетницом Е.Б. био дуготрајан, али је остварен напредак.

– Прво је било потребно да се отклоне такви ставови и таква уверења девојчице, а затим да се успостави поверење за психолошки рад са девојчицом, где би се могло радити на њеном опоравку. И код девојчице је направљен напредак у њеном психолошком опоравку и кренула је у школу. Постигао се позитиван став према животу и њеној мотивацији за даље – речи су Лејле Херемић.

Она наводи да трауме остављају последице и на психолошки и на физички развој девојчица, које тешко касније настављају нормалан живот.

Било је потребно радити на измени њихових ставова, самим тим и понашања.

„Оно што је евидентно да су оне кориштене, односно увераване у различита погрешна уверења, искривљена уверења. Било је потребно радити на измјени њихових ставова, а самим тим и понашања. Оне су најчешће биле изоловане из социјалног окружења и живеле у свету који је за њих креирао тај починитељ дела“ – каже психотерапеуткиња из невладине организације Медица.

Како наводе у НВО сектору друштво треба обратити пажњу на рањиве групе, те заштити малолетнице на време.

„Све девојчице које су биле збринуте у сигурној кући долазиле су из несређених породица у којима је постојало насиље у породици, те јако сиромашних породица у којима су злостављачи видели прилику да им својим причама и обећањима понуде бољи живот. Дефинитивно је потребан појачан наџор свих институција, пре свега центара за социјалну заштиту и школа, а поред тога и оштрије казне и санкционисање тих починитеља“ – закључује Херемић.

Ко је Кенан Кршо?

Отмичар девојчице Е.Б. (12) Кенан Кршо, који је завршио иза решетака, је дугогодишњи зависник о хероину са дебелим криминалним досјеом. Последњих година је постао је симпатизер милитанте организације „Исламска држава Ирака и Леванта“ (ИДИЛ).

„Кенан Кршо терети се за кривична дела одузимања детета и полни однос са дететом на нарочито понижавајући начин, док се Јасмин Зунђа, његов сарадник, терети за кривично дело помоћ починитељу након извршеног кривичног дела. Оптужница Тужилаштва Кантона Сарајево прослеђена је Суду Кантона Сарајево на потврђивање“ – изјавила је за Радио Слободна Европа портпаролка Тужилаштва Кантона Сарајево Азра Бавчић.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here