Дикић: Kатнић и Чађеновић су ме 23 пута тајно водили из Спужа на саслушање, био сам под тортуром

Поделите:

Дикић тврди да је добио папир да га потпише “да је знао за државни удар, оружје, да је знао да су руски дрзављани умијешани, као и да је узео од Саше Синђелића 15.000 еура”

Бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић оптужио је главног специјалног тужиоца Миливоја Kатнића и специјалног тужиоца Сашу Чађеновића да су га 23 пута тајно из Спужа водили на саслушање да даје изјаве.

Он је данас пред судијама Апелационог суда тврдио и да је “тортура вршена” над њим.

Kазао је и да су му нуђене паре да оптужи Милана Kнежевића и Андрију Мандића и Демократски фронт.

Тврди и да је добио папир да га потпише “да је знао за државни удар, да је знао за оружје, да је знао да су руски дрзављани умијешани, као и да је узео од Саше Синђелића 15.000 еура”.

Дикић је казао да је све то одбио.

Kазао је да му је нуђено да добије 15 мјесеци затвора и да потпише споразум о признању кривице.

Сједница Апелационог суда је прекинута док се не одлучи о предлозима адвоката одбране да се све снима аудио и видео.

У Апелационом суду се разматрају жалбе на пресуду у случају “државни удар” у којем су Мандић и Kнежевић, те група србијанских и руских држављана осуђени на скоро 70 година затвора због наводног покушаја пуча на дан прошлих парламентарних избора 2016. године.

Виши суд је првостепену пресуду донио 9. маја прошле године, а процес пред Апелационим судом је одлаган због епидемије коронавируса.

Према првостепеној пресуди коју је Виши суд донио још 9. маја прошле године, оптужени Руси Едуард Шишмаков и Владимир Попов терете се да су током 2016. у Црној Гори, Србији и Републици Српској формирали криминалну организацију која је планирала да се на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године, сукоби са црногорском полицијом и насилно заузме Скупштину Црне Горе, те отме или убије тадашњег премијера Мила Ђукановића.

За кривична ђела стварање криминалне организације и покушај тероризма Шишмаков је осуђен на 15 година затвора, а Попов на 12. Због наводног чланства у овој организацији лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Kнежевић осуђени су на по пет година затвора.

Држављанин Србије и бивши командант жандармерије Братислав Дикић добио је осам година, а још двојица држављана Србије Предраг Богићевић и Немања Ристић по седам. Бранка Милић је осуђена на три године затвора, али је у међувремену побјегла у амбасаду Србије у Подгорици гђе се крије већ годинама. Драган Максић добио је годину и девет мјесеци, док су Србољуб Ђорђевић и Милан Душић осуђени на по годину и по а Kристина Христић условно на двије године.

Суђење у овом случају директно је преношено преко телевизије а обиљежио га је свједок – сарадник Саша Синђелић који је оптужио окривљене за учешће у покушају пуча што је преломно утицало на суд да их осуди. Синђелић је касније у више наврата мијењао своју причу у гостовањима на телевизији и разним снимцима који су објављени на интернету али то није утицало на коначну пресуду.

vijesti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here