Дикић негирао да је он планирао напад у Црној Гори, каже да је он жртва

Поделите:

Братислав Дикић негирали умешаност у планирање тероризма
Одбрана оптужених држављана Србије за тероризам у Црној Гори одбацила је данас наводе из оптужнице са образложењем да је она “неодржива и паушална”, те да нема доказа су они на било који начин умешани у планирање терористичког напада у изборној ноћи прошле године у Црној Гори.

Одбрана је посебно спорним оценила то што је оптужница заснована на исказу сведока-сарадника тужилаштва Александра Синђелића кога је један од адвоката одбране Горан Петронијевић назвао “слободним сарадником безбедносне агенције” и “инструираним сведоком”.

Одбрана је од суда тражила да, уколико оптужница буде прихваћена, она буде и допуњена.

Један од оптужених, пензионисани генерал српске Жандармерије Братислав Дикић је рекао да је он “жртва у овом предмету”.

“Сматрам да је оптужница против мене исконструисана и незаконита. Нисам учествовао ни у једној радњи која ми се ставља на терет “, рекао је Дикић.

Наводи да је он члан криминалне организације су, наглашава Дикић, произвољни и неутемељени.

“Не знам ни ко је био организатор, нити сам имао контак са било ким ко се помиње у оптужници”, рекао је Дикић, пренео је подгорички портал ЦдМ.

Дикић је рекао да је у поменуто време одлучио а дође у Црну Гору као припадник патриотског удружења.

“Нисам никога звао, нити планирао да водим било какву групу. Мислим да је мени повређена пресумпција невиности”, рекао је Дикић, истичући да не познаје никога од политичара из Демократског фронта.

Ново рочиште за контролу и потврђивање оптужнице окривљенима за случај покушаја тероризма почело је данас, без присуства лидера Демократског фронта Андрије Мандића и Милана Кнежевића и Мандићевог возача Михаила Чађеновића.

Претходно рочиште председник већа Драгоје Јовић одложио је на захтев адвоката оптужених како би се упознали са обимним материјалом садржаним у списима предмета.

Тужилац Саша Чађеновић је прочитао оптужницу у којој је навео да тужиласто поседује и доказе и исказе сведока сарадника за оптужбу.

Како је навео, на челу криминалне организације која је планирала да дестабилизује Црну Гору, изазове крвопролиће и насилно преузме власт, били су двојица руских држављана Едуард Шишмаков (Широков) и Владимир Попов.

Њима се на терет ставља кривично дело тероризам у покушају и припремање дела против уставног уређења и безбедности Црне Горе извршеног путем подстрекавања.
Осим њих, на списку оптужних су Предраг Богићевић, Немања Ристић, Милош Јовановић, Србољуб Ђорђевић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић.

Сви они се сумњиче да су помагали организаторима, али и да су починили кривично дело стварање криминалне организације.

Оптужни акт против окривљених написан је на 129 страна, предложено је саслушање једанаест сведока, а у овај документ уврштено је и већ девет правоснажних пресуда. Уколико оптужница буде потврђена, Тужилаштво је најавило, током судског поступка, презентовање чак 118 материјалних доказа и преслушавање 33 телефонска разговора снимљена мерама тајног наџора.

Извештај о вештачењу телефонске комуникације, документације из заплењених компјутера, коришћења друштвених мрежа и друге интернет комуникације садржан је у материјалу на више од 600 страница.

Уколико оптужница буде потврђена и дође до судског поступка, биће размотрене техничке могућности за директан ТВ пренос из суднице.
У сваком случају, транспарентност евентуалног суђења биће обезбеђена, како је у неколико наврата и најављивала председница Врховног суда Весна Меденица. У судници је било шест оптужених који су већ скоро осам месеци у притвору.

Иначе, око зграде Вишег суда у Подгорици су биле предузете високе безбедносне мере.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here