“ДИМИТРИЈО, СИНЕ МИТРЕ”: Иза ове песме крије се СТРАШНА прича која ће вас растужити (видео)

Поделите:

Песму “Димитријо, сине Митре” многи радо поручују у кафани, толико је постала део народа да се почело веровати да је то народна песма.

Њен аутор је Стана Аврамовић Караминга из Врања, угледна врањанска певачица. Створила је песму према једној истинитој, трагичној судбини. Стани је мајка на самрти испричала причу по којој ће настати чувена песма.

Стана Аврамовић Караминга

Димитрије, Станин брат од тетке, оженио се Станом, по којој је ауторка добила име и за коју се причало да је била најлепша девојка од Врања до Ниша. Димитрију је припала девојка коју су сви желели, али нису могли да имају деце.

– Бадава, Стано, твоја лепота, кад ниси родила мушко или женско. Сви се куну у децу, а ја у тебе! – почео је временом да јој пребацује.

Стану је Митин ујак Тома, Карамингин отац, спасио самоубиства предложивши јој да затрудни са другим човеком. У четрдесетој години лепотица доноси срећну вест, сви очекују бебу, али она умире на порођају, оставља кући дете које су сви силно желели.

Ујка Тома одлучује Димитрију да каже истину:

– Изједосмо Стану, прво твоја мајка, па ти и онда ја… Твоја мајка, што је кињила. Ти што си неродан, а ја што сам је саветовао с кога да иде. Да знаш, дете није твоје.

Димитрије одговара да су ионако дете хтели да усвоје, да је ово бар “моја Стана родила”, а сутрадан, на гробљу, пред рођацима док су Стани давали прву суботу, Димитрије вади пиштољ, убија се, пре тога затраживши да га поред Стане покопају.

Од туге три дана касније умире му мајка Боса, мало касније и ујак Тома.

Тако је Стана Караминга изгубила оца. Стана је умрла 1969. године, на сахрани су по њеној жељи свирали ову њену песму, која је описала трагичну причу њене породице.

Песма је најдужа позната по интерпретацији Василије Радојчић, а у новом руху донела ју је Биља Крстић.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here