Dinić: Internet instrument koji pruža velike mogućnosti, ali ostvarenje snova zavisi od nas

Podelite:

Glumac i umetnik iz Niša, Davorin Dinić, čiji su foto projekti oduševili Srbiju, a jedan video projekat pobedio na takmičenju u Holivudu, govori za RTV o svojim projektima, o mogućnosti da se umetnik ostvari na internetu, i o svojim budućim radovima. Komparativni foto radovi ili aktuelizacija starih fotografija u savremenom ambijentu je vrlo zahtevan projekat. Davorin je fotografisao iste objekte iz istih uglova sa kojih su fotografisane i stare fotografije grada Niša, pre više od 50 ili 100 godina. Zatim je napravio spoj starih i novih fotografija. Upravo taj spoj, onoga što je bilo pre jedan vek, na istom mestu i iz istog ugla, koji danas Nišlije mogu da vide svaki dan u svom gradu, bio je pravo otkriće. Otkriće koje pokazuje prolaznost vremena u jednom gradu.

RTV: Nekoliko Vaših foto projekata je oduševilo Srbiju. Aktuelizacija starih fotografija Niša u savremenom ambijentu je zaista nešto što se kod nas retko viđa. Kako ste došli na ovu ideju?

“Viđao sam komparativne radove koji uključuju prizore sa starih fotografija smeštenih pored fotografija istih tih lokacija ali u savremenom kontekstu. Dopao mi se taj pristup ali sam pomislio da bi možda bilo bolje da umesto što prikazujem dve fotografije jednu pored druge zapravo napravim samo jednu koja bi predstavljala spoj obe. Isprva sam se plašio da bi takav pristup mogao da bude loš jer je neophodno oduzeti nešto od obe fotografije da bi se napravio koherentan spoj, ali se zapravo desilo suprotno i umesto “samo” spoja dobio sam sinergiju koja je nosila jedan potpuno novi impuls sa snažnim emotivnim momentom. Uradio sam nekoliko probnih snimaka i istog trenutka ostao opčinjen duhom koji je iz tih fotografija zračio neverovatnim intenzitetom. Bilo je to kao da je stari Niš odjednom oživeo i preselio se u naše živote kao večiti spomenik i podsetnik da je naš grad uvek mnogo više od onoga što smo u stanju da neposredno vidimo… Svaka ulica, građevina ili zgrada priča prelepu priču koja traje mnogo godina, a tih priča mi uglavnom nismo ni svesni dok nemo prolazimo pored njih okupirani svojim dnevnim obavezama…”, kaže Dinić.

davorin, dinic, 11

Davorin Dinić

RTV: Uradili ste i video projekat Niš Timelapse Video. Koliko Vam je vremena trebalo da snimite taj video? Koje su poteškoće kod takvog načina pravljenja video projekta? Kakva je reakcija publike?

“Timelapse je vrlo karaktersitična fotografska tehnika. Iako je krajnji rezultat video zapis, zapravo je sve u vezi sa tom tehnikom podređeno fotografskoj estetici i zakonitostima. Jedna je razlika u tome što umesto da zabeležim jednu fotografiju ja sam morao da zabeležim nekoliko stotina kako bih kroz njihovu interakciju pokazao protok vremena od svega par sekundi. S obzirom da mi je sve u vezi sa fotografijom i dalje u domenu hobija, to na žalost znači da je kontinuitet mog rada dosta podređen drugim obavezama koje imam pa je tako rad na tom projektu trajao više meseci. Ovakav projekat je višefazni i zahteva dosta vremena za svaku etapu. Priprema, fotografisanje, postprodukcija su najznačajnije od tih etapa i zahtevaju zaista puno koncentracije i vremena. Vremenski uslovi su takođe jedna od poteškoća koje treba prevazići jer pored toga što mi je bilo jako važno da ti uslovi budu adekvatni bilo je neophodno i utvrditi doba dana koje najbolje imponuje kadru koji sam želeo da zabeležim. Moraću i da pohvalim moje sugrađane na pomoći u kreiranju ovog timelapse-a. Namera mi je bila da napravim što više snimaka sa visine što bi značilo da mi je bio neophodan pristup najvišim soliterima u gradu ili privatnim lokacijama sa brdovitih okolina Niša koje imaju dobar pogled ka gradu. Objavio sam na društvenim mrežama svoju zamisao i pozvao sugrađane da mi pomognu u nalaženu takvih lokacija i odziv je bio zaista masovan. Dobio sam pristup tolikom broju lokacija da sam neke morao da ostavim za neke naredne projekte jer nije bilo tehničkih uslova da ih sve uključim. Zato korsitim svaku priliku da se zahvalim svojim sugrađanima jer je ovo na koncu naš video…”, isitče Dinić.

davorin, dinic, 12

Davorin Dinić

RTV: Da li je to film za koji ste dobili nagradu u Holivudu?

“Da, to je bila sledeća etapa u životu tog projekta. Prijavio sam film na festival HIIDA (Hollywood International Independent Documentary Awards). Festival je usmeren ka neafirmisanim autorima iz celog sveta a koncept festivala je takav da se svakog meseca biraju pobednici iz raznih kategorija, a zatim od svih pobednika selektuje finalni repertoar za javno prikazivanje na velikoj gala svečanosti koja je bila održana u martu ove godine. Na moje veliko zadovoljstvo “Nis timelapse video” je pobedio u mesečnoj kategoriji (za mesec decembar 2017) i dodatno bio selektovan za to javno prikazivanje na koje sam bio pozvan ali iz objektivnih razloga bio sprečen da prisustvujem. Film je takođe bio selektovan i na Lookout Wild Film festivalu u gradu Chattanooga, Tennessee”, objašnjava on.

RTV: U jednom projektu oživljavate stare fotografije Niša, dok u drugom prikazujete postapokaliptični Niš, koga ste uspeli da stavite na dno mora, nad kojim plivaju morske nemani. Čime je inspirisana Vaša opsesija prolaznošću obličja ovoga sveta, religijom, SF filmovima, istorijom…?

“Eksperiment se nalazi u osnovi mog fotografskog rada i stalno se trudim da pronalazim nove načine i tehnike u kojima bih mogao da se oprobam i izazovem sebe. Zato su mnogi moji projekti naizgled vrlo različiti. Dok su “Senke starog Niša” istraživale spoj istorije i sadašnjosti kroz fotografiju, projekat NISTOPIA se bavio apokaliptičnom budućnošću Niša koristeći potpuno drugačije tehnike. Od redovnih svakodnenih fotografija grada, kreirao sam prizore daleke budućnosti ali one ne tako optimistične. Taj projekat je takođe izazvao veliku pažnju i postavio mnoga pitanja na temu naše svesti prema okolini. Iako NISTOPIA na prvi pogled može da deluje turobno i depresivno, moja namera nije bila da šaljem ekološku političku poruku, već da jednostavno napravim jedno zanimljivo istraživanje, a poruku uvek ostavljam na tumačenje drugima. U mnogim mojim radovima se ponavljaju dva motiva: protok vremena, i grad Niš. Još jedan projekat je baziran na tim motivima a radi se o fotografskom projektu “Vilinske igre”. U “senkama” sam pokušao da odgonetnem duh prošlosti, u “NISTOPI-ji” sam malo zagrebao po budućnosti a “Vilinske igre” koketuju sa sadašnjošću pokušavajući da statičnu prirodu fotografije koja beleži konkretan trenutak u vremenu spojim sa vrlo pokretnim protokom vremena”, veli on.

davorin, dinic, 13

Davorin Dinić

RTV: Spoj interneta i umetnosti. Da li je možda internet za ceo svet ono što je za Amerikance “ameriken drim”, mogućnost ostvarenja snova za svakoga ko ima ideje i potrudi se da ih realizuje?

“Internet je samo instrument. Iako je taj “instrument” danas dostupan gotovo svakome i dalje je ostvarenje snova nešto što zavisi isključivo od nas samih i od načina na koji ćemo povoljnosti koje nam internet pruža, da iskoristimo. Situacija pomalo nalikuje onoj da je internet isto što i četkica za umetnika, ali ma koliko ta četkica bila sjajna, skupa ili kvalitetna, na kraju od nas, našeg talenta i naše volje zavisi koliko ćemo biti u mogućnosti da se ostvarimo u stvarima koje nas interesuju”, naglašava Dinić.

davorin, dinic, 14

Davorin Dinić

RTV: Da li se i koliko isplati fotografija na internetu? Da li imate ponude za neke nove projekte ili barem za otkup autorskih radova?

“Svakako da su poslovni potencijali uvećani prisustvom interneta i fotografija se po tome ne razlikuje od bilo kojih drugih umetnosti ili delatnosti. Zarada jeste moguća ukoliko je to cilj koji stavimo pred svoj rad, a postoje modeli bavljenja fotografijom koji omogućuju i više nego pristojne zarade ali, razumljivo, zahtevaju ogroman napor i puno vremena. Ja se još uvek nisam usmerio ka komercijalizaciji svog rada. Fotografiju doživljavam kao jedan od načina da se izrazim kreativno i potrebna mi je potpuna sloboda u toj kreativnosti kako bih zadovoljio jednočlanu publiku kojoj i posvećujem sve što uradim – sebi samom. Moj rad je izuzetno subjektivan i sebičan. Sve što radim radim isključivo da se dopadne meni. Druga mišljenja su mi važna i imponuju ali ne i presudna za smer u kojem se moje stvaralaštvo kreće. Jedan od projekata koji je zauzeo najveće mesto u javnosti i bio poprilično prisutan u domaćim i stranim medijima “Senke starog Niša” sam većim delom donirao Ostavi Vikipedije Srbije. Time sam više od polovine tih fotografija oslobodio svih autorskih prava i one se danas mogu slobodno koristiti bez ikakve nadoknade ili čak znanja autora”, napominje Davorin.

davorin, dinic, 15

Davorin Dinić

RTV: Da li ste razmišljali da sem Niša, obradite i aktuelizujete stare fotografije gradova širom Srbije?

“Želja za eksperimentom me stalno vodi ka različitim estetikama i motivima. Iz tog razloga su moji fotografski radovi tako različiti. “Senke starog Niša” je jedan od tih eksperimenata i ja sam odavno usmerio svoje interesovanje ka drugim idejama ali pošto me najviše prepoznaju po tom projektu meni i dan danas ljudi šalju svoje stare fotografije u nameri da mi pomognu prilikom mog narednog bavljenja tom tematikom iako se to najverovatnije neće desiti. Ne želim da prekomerno eksploatišem jednu dobru ideju koja je imala svoj život, pronašla svoje mesto i utrla put do mnogih ljudi. Ne isključujem u potpunosti mogućnost bavljenja tom tematikom ali samo ukoliko neko pokaže izrazito i ozbiljno interesovanje za tako nešto. Samoinicijativno se sigurno neću vraćati toj ideji”, poručuje Dinić.

RTV: Da li planirate neke nove projekte u skorijoj budućnosti i kakve?

“Da će biti novih radova i projekata mogu sa velikom sigurnošću da obećam, ali kakvi će oni biti, kakvim će se tematikama baviti i koliko frekventno, ne bih umeo da kažem. Trenutno u mom radu vlada zatišje jer sam sav svoj kreativni potencijal usmerio ka privatnom životu i ulozi “duplog” roditelja u kojoj se od nedavno nalazim i u kojoj uživam više nego u bilo kojem fotografskom projektu”, zaključuje Dinić.

rtv

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here