Директор фабрике барута опет тужио оца страдалог радника

Поделите:

Радош Миловановић, генерални директор фабрике барута „Милан Благојевић – Наменска“ у Лучанима, поднео је још једну, другу по реду, кривичну пријаву против Милована Миливојевића, оца једног од двојице страдалих радника прошлогодишње експлозије у тој фабрици, сазнаје Данас.

Подсетимо, до експлозије која се догодила 14. јула 2017, после које су преминули радници Миломир Миливојевић и Милојко Игњатовић, дошло је приликом истовара картонских буради са технолошким отпадом барута. Оштећени тврде да је Миловановић одговоран за трагедију, јер је „пустио у употребу незаконито изграђен објекат, који је имао неисправан стабилни систем за гашење пожара, неисправну инсталацију за дојаву пожара, и неисправну инсталацију осветљења“, као и за „измену места несреће“.

У тужби у коју је Данас имао увид, Миловановић наводи да је Миливојевић изнео бројне увреде и неистине у емисијама „Живот прича“, 14. и 21. марта ове године, које су се емитовале на ТВ Прва. Миловановић тврди да га је отац преминулог радника Миломира Миливојевића „на најгори могући начин и са изразитом упорношћу вређао“, попут изјаве да „он увек налази разлог да су криви мртви“. Миловановић тврди и да је Миливојевић „повео медијску хајку“ на њега. Такође, директор „МБ – Наменска“ наводи да ће доказима оспорити тврдње Миливојевића.

С друге стране, Миливојевић истиче за Данас да тужбе директора „МБ Наменска“ против њега имају вишеструки циљ.

– Најпре, показни – за све оне који би имали смелости да критикују лош рад директора-пензионера „МБ Наменска“. Дијапазон његових „васпитних“ мера је широк – премештај на лошије радно место, отказ уговора о раду, тужбе… Потом, економски – како би због повећаних трошкова суђења остао без средстава да плаћам правне и друге саветнике у поступку у којем се утврђује истина о околностима како је мој син задобио повреде од којих је преминуо. Здравствени – опште је познато да ми је поводом погибије мога сина озбиљно нарушено здравље, те да ми је сваки одлазак на суд или у тужилаштво озбиљан додатни стрес и маркетиншки – директор „МБ Наменска“ врши замену теза са циљем да себе представи жртвом, указује Миливојевић.

Наш саговорник додаје да за разлику од поступка који тужилаштво води против директора фабрике барута по службеној дужности, Миловановић покреће приватне тужбе „у којима жели себе да представи жртвом“.

– Не само ја, већ и закон и законодавац директора ословљавају са одговорним лицем. Kо је одговоран за законитост у раду предузећа? Наравно, директор. Директор је одговоран што је незаконито изградио објекат у којем је мој син задобио повреде од којих је изгубио живот. Директор је одговоран што је тај објекат пустио у употребу иако није имао употребну дозволу. При том, немам лични став према особи која је директор, директор је могао бити било ко, објашњава Миливојевић.

Према његовим речима, тужбе директора „МБ – Наменска“ против њега немају никакву смисленост, основаност, ни један једини доказ да су се догодиле или ће се догодити измишљене увреде и претње које су у њима наведене, „већ имају за циљ да мене и чланове моје породице у сваком смислу ослабе како би смо одустали од утврђивања околности под којима је мој син задобио повреде са смртним исходом“.

– Досадашњим поднесцима, у поступку који се води пред тужилаштвом против осумњиченог директора МБ Наменска и других лица, аргументовано сам доказао да се ради о експлозији, а не, како то тужилаштво тврди о пожару. Доказао сам да се ради о организованој групи која се, у дужем временском периоду, бави са лажирањем доказа и израдом конструисаних вештачења. Уместо да рад тужилаштва буде бржи и енергичнији, он је тром, неартикулисан, безвољан, а реакција државе никаква. Неко ће рећи да нема владавине права, неко ће рећи да „их“ држава штити, а једино је извесно да резултата рада тужилаштва нема и да принцип одговорности не функционише. Правда је спора, јер тужилаштво споро ради свој посао. Али је достижна. А ја ћу због мог сина Миша истрајати и доказати ко је жртва, а ко неодговорни доносилац несрећа, наглашава Милован Миливојевић.

Лажна фото-документација

Лист Данас је недавно ексклузивно писао о томе како се фото-документација из Извештаја Kомисије за утврђивање околности и узрока места ове несреће значајно разликује од фото-документације коју је потписао МУП. Анализом свих фотографија јасно види да је неко мењао место догађаја тако што су делови електроколица разнети експлозијом касније поново састављани. Оштећени тврде да се спречава доказивање и да су вештаци давали лажне исказе и инсистирају на пуном разјашњењу околности око лажирања фотодокументације на основу које су сачињена потпуно нетачна вештачења.

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here