Дискриминација: Србин у Црној Гори не може бити ни директор вртића

Поделите:

Како оцјењује Алексић, то је потпуно неприродно, у једној вишенационалној држави, у којој припадници управо српског народа броје 30 одсто становништва

Посланик Демократског фронта Будимир Алексић казао је данас у парламенту да у образовном систему Црне Горе влада брутална дискриминација Срба, јер припадници те нације не могу бити чак ни директори вртића.

Да ли је истина да нема ни један декан српске националности на било којој универзитетској јединици, ни један директор у основним, средњим школама и предшколским установама, упитао је Алексић министра просвете Дамира Шеховића.

Како оцјењује Алексић, то је потпуно неприродно, у једној вишенационалној држави, у којој припадници управо српског народа броје 30 одсто становништва.

-Нећете сличан случај данас наћи ни у земљама бивше Југославије, ни Европе, указао је Алексић.

Према његовим ријечима, не само да нема Срба на руководећим мјестима у просвети, већ је од заокрета ДПС-а, немогуће њихово било какво запослење у образовном систему.

Алексић је навео и како начин функционише „запошљавање у просвети“.

-Предсједник Оопштинског одбора ДПС-а, у сарадњи са људима из Министарства, кад се отвори неки конкурс, даје на знање Министарству кога треба запослити, а министар даје последњу ријеч, указао је он.

Шеховић је оцијенио је питање Алексића као „политичку потребу“ и казао да нема партијског запошљавања у Министарству просвете нема.

Коментаришући одговор Шеховића, Алексић је казао да није питање да ли је ово политичка потреба, већ да ли је истина ово што је питао.

-Да ли је истина да нема ни један декан српске националности на било којој универзитетској јединици, ни један директор у основним, средњим школама и предшколским установама. Ево, ја пред јавношћу, пред вама, пред Богом и људима, стојим, тврдим и доказујем да је ово истина. Ако није, ви ми сад реците једно једино име. Да ли има иједан директор образовне установе који се декларише као Србин, навео је Алексић.

 

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here