„Ђилас end company измислили“ фирму Апекс и тиме преузели касу ГСП-а

Поделите:

Уговор ГСП-а Београда са до тада сасвим непознатом, ваљда српско-турском  фирмом Апекс д.о.о. о електронској наплати чувених БусПлус карата као и инсталирање апарата у свим возилима јавног превоза са видео праћењем – је смишљено урађен на штету јавног превозника, а дебело у корист ове фирме и вероватно оних који се крију иза овог имена и њиховог званичног директора..

Многи се и данас, после 6 година примене овог система наплате градског превоза, с правом питају – да ли и  ко стварно стоји иза овог посла, јер „нико живи“ не верује да оно што је уписано у АПР-у, име директора  фирме Апекс, Вељка Влаховића, не открива право стање!

Просто речено: народ сумња да се иза овог уносног  посла „ крију  главни протагонисти његовог увођења“, двојица челника  ондашње београдске власти, двојица, тада, добрих пријатеља, „Бели меда и Шапа“…

Дуго су се градске власти под командом градоначелника Драгана Ђиласа мучиле како да усаврше, односно унапреде продају карата у возилима градског превоза!? Онда им је пала на памет генијална мисао: увести систем електронске наплате са новом фирмом која ће имати посебно повлашћен статус према уговарачу, ГСП-у Београда. До данашњег дана остала је  непознаница, откуда се појавила фирма Апекс, на основу чега је она изабрана и ко ју је одабрао да убира најслађи део колача у продаји карата за превоз…

-Нико са сигурношћу не зна како се наједном појавила та фирма у овој веома профитабилној причи – каже саговорник Ембарга из ондашње скупштинске гарнитуре у Београду. – Градско веће је формално одлучило, али не знам како, по ком основу су посао доделили баш Апексу? Чињеница је, да се свуда у свету користе овакви системи наплате карата и да је та технологија скупа. Зна се само да је турска фирма „Kен-цар“ дала технологију… На челу београдске  фирме је унук  народног хероја Вељка Влаховића, али… Сећам се да је то било време када су градски челници правили „дилове са синдикалним вођама“, да се не би бунили,  како би све протекло мирно без затезања око овог уносног посла…Само за кога, ако није за ГСП и  град Београд?

Уговор са фирмом Апекс је потписан 2012. На 10 година. О карактеру уговора, па и о клаузули раскида за Ембарго је коментарисао генерални директор ГСП-а, инг.машинства Жељко Милковић:

-Да се разумемо, чак није споран проценат од 8,53 који ова фирма узима за себе! Споран је уговор, спорне су поједине одредбе уговора који је рађен баш на штету наше фирме. Нема ни једне клаузуле која обавезује партнера на нешто…Услови уговора су јако слаби. Нема обавезујућих пенала који би натерали на бољи рад партнера. На пример: како је уговор на 10 година, требало је да у уговору стоји, „ ако за 5 година не дигнете наплату, следе казнене одредбе“… Овако они имају  8,53 и по уговору 200 обавезних  контролора и  свако повећање  броја контролора иде њиму на штету,  а то би нама повећало наплату… Овако њих  то не стимулише и нису луди да себи праве трошкове… Ево и доказа: прве године наплата је била 880 милиона динара, друге и треће наплата је падала чак и испод 700 милиона динара. У таквој ситуацији, ако би запослили рецимо још 100 контролора смањили би себи профит, јер им је исти проценат, а тога нема као обавезе у уговору…И тако, све на штету државне фирме…

Да ли су градске власти смишљено правиле овакав уговор са фирмом Апекс, јер је тешко поверовати да су то урадили из незнања. После смене градских власти у Београду размишљало се о раскиду уговора са Апексом. Међутим:

-Град је могао да откупи уговор, јер постоје клаузуле, услови откупа рецимо после 3, па 5 година – каже Милковић. – Али, треба спремити 6 милиона евра! Њихови су апарати у нашим возилима, њихова замена би нас сада дебело коштала…Они истина сада имају  око 260 контролора, али и даље је слаба наплата за нас, а њима иде увек исти проценат, тако да се они уопште не узбуђују…Само, не могу да прихватим да грађане Београда називају шверцерима!  Не треба тако поступати!

Очигледно се у тренутку  потписивања уговора са фирмом Апекс мислило „ на отрежњење“ супротне стране, па су уписане такве клаузуле  које  одбијају и сваку помисао на  раскид уговора. Нема ГСП 6 милиона евра само за раскид уговора! Грцаће још 4 године са чувеним БусПлус картицама, тонути све више, док ће „мистериозна“ фирма Апекс гомилати  нове милионе евра зараде! Шта да друго кажемо, осим, свака част господо на оваквом лоповлуку…

Е. Е.

Embargo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here