Ђилас је уништио опозицију пљачком Демократске странке!

Поделите:

Полагањем депозита од 200.000 евра као гарант дуга Демократске странке, Ђилас је једним ударцем покушао да убије две муве – да прикрије информацију да је са рачуна фирме подигао 4 милиона евра у кешу и да у исто време заради од камате коју је странка морала да му исплаћује на положени депозит

Једну од основних карактеристика актуелног политичког процеса у Србији представља видљиво одсуство опозиционог тега на политичком тасу као природне противтеже и алтернативе странкама на власти. Идејно, финансијски, кадровски и у сваком другом смислу девастирана опозициона сцена Србије у таквом стању се нашла након 2012. године, понајвише захваљујући колапсу Демократске странке која је до тада представљала стожерну странку проевропског политичког блока. Пад с власти и урушавање Демократске странке које је уследило, представљали су само финале процеса њене девастације који је започет десетак година раније, непосредно након убиства првог демократског премијера Србије Зорана Ђинђића и преузимања странке од стране Бориса Тадића и његових најближих сарадника – Миодрага Микија Ракића и Драгана Ђиласа, а касније и Бојана Пајтића.

Данас, пет и по година након пада демократа с власти, деривати те странке појавили су се у разним колонама као најгласнија алтернатива владајућој коалицији на предстојећим изборима за Скупштину Града Београда. Тако су се око листе коју предводи Драган Ђилас, бивши градоначелник Београда и председник ДС-а, окупили некадашњи Омбудсман Саша Јанковић који је до пре само пола године, према сведочењу академика Душана Теодоровића, Ђиласа отворено називао “тројанским коњем власти”, а у блоку се нашло места и за Вука Јеремића кога је Ђилас својевремено избацио из ДС-а због чега га је Јеремић назвао “највећим злом које по сваку цену мора бити заустављено”. Овој коалицији приступио је и некадашњи потпредседник ДС-а Борко Стефановић који је својевремено водио политички рат против Вука Јеремића, а Ђиласа је подржао и Бојан Пајтић, човек који га је својевремено сменио са места председника ДС-а.

Поучена самоубилачким искуством које је стекла подршком Саши Јанковићу на председничким изборима у марту 2017. године, Демократска странка на челу са Драганом Шутановцем одлучила је да на ове изборе иде са својом листом у чему је подршку добила од некадашњег лидера странке и Председника Србије Бориса Тадића. И тај блок је успео да споји до скоро неспојиве политичке актере, па је тако борба за прелазак цензуса и који проценат више спојила чак и Бориса Тадића и Зорана Живковића чији је разлаз након убиства Зорана Ђинђића означио почетак краја ДС-а као странке која је свој идентит градила на Ђинђићевој бескомпромисној реформској политици. Штавише, Тадић је управо и напустио ДС због тога што је њен тадашњи лидер Драган Ђилас, пред изборе у пролеће 2014. године, склопио коалицију са Новом странком Зорана Живковића.

Неколико месеци пре расписивања београдских избора, у тренуцима када је на опозиционом делу политичке сцене већ увелико било започело прегруписавање и заузимање стартних позиција за предстојећу кампању, међу некадашњим истомишљеницима и страначким друговима започеле су оптужбе за пљачку и крађу у време док су били на власти. У оквиру међусобног рашчишћавања рачуна међу дојучерашњим најближим сарадницима, унутар Демократске странке појавио се интерни Извештај Радног тела за утврђивање финансијског стања и контролу начина трошења финансијских средстава.

Антидот

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here