ĐUKANOVIĆ: Dopalo se to nekome ili ne, obnovićemo autokefalnost Crnogorske crkve i ispraviti istorijsku nepravdu

Podelite:

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je saopštio da će se „obnovom autokefalnosti ispraviti istorijska nepravda“.

„Dopadalo se o nekome ili ne, na tom pitanju će se vrlo predano raditi, poručio je Đukanović, dodavši da Srpska pravoslavna crkva „čuva infratsrukturu ideje Velike Srbije“.
„Danas Srpska pravoslavna crkva pokušava da na bilo koji način, dakle, kroz razne forme, opstruira ono što su evropska htjenja i evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći na taj način da čuva vjerski monopol u Crnoj Gori, da opstruira uspostavljanje pravne države i da nastavi da koristi ono što joj, saglasno pravnom sistemu Crne Gore, ne pripada“, rekao je Đukanović.

„Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna je osnovnim principima organizacije pravoslavlja svuda u svijetu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu Velike Srbije u koju oni vjeruju.“

„Jer vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji Velike Srbije. Moramo svojom postojanošću, svojom odlučnošću, vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa. Da nema nikakvih grešaka. Da naše odluke nijesu greške, da su one vrlo temeljno promišljene, da su to greške kojima ispravljamo teške istorijske nepravde nanešene Crnoj Gori i generaciji naših predaka“, kazao je lider DPS-a.

Rekao je da je ostao „jedan važan korak kojim ćemo takođe ispraviti jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku XX vijeka“.

„A to je obnova Crnogorske autokefalne crkve i da, dopadalo se to nekome ili ne, da ćemo na tome vrlo predano raditi jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista, kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore“, zaključio je Đukanović.

Vostok
Podelite:

1 komentar

  1. Sramno je da je obnova nekakve sektaske autokefalnosti deo stranackog programa ali bi i nasa Crkva trebalo da razmisli o tome sta Milo kaze. Biti anti drzavni, pri ruski “agent” unutar to zemlje joj sigurno nece doneti podrsku. Da je Srbija napredna i deo NATOa Milo Djukanovic ovako ne bi pricao a Crnogorci bi se setili da su Srbi. Ovako pitanje je vremena kad ce dobiti autokefalnost. Zasto nas vode ljudi koji ne mogu nista da predvide. Buducnosti sa Putinovskom Rusijom nema.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here