ЂУКАНОВИЋ: Допало се то некоме или не, обновићемо аутокефалност Црногорске цркве и исправити историјску неправду

Поделите:

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је саопштио да ће се „обновом аутокефалности исправити историјска неправда“.

„Допадало се о некоме или не, на том питању ће се врло предано радити, поручио је Ђукановић, додавши да Српска православна црква „чува инфратсруктуру идеје Велике Србије“.
„Данас Српска православна црква покушава да на било који начин, дакле, кроз разне форме, опструира оно што су европска хтјења и европске амбиције савременог црногорског друштва, желећи на тај начин да чува вјерски монопол у Црној Гори, да опструира успостављање правне државе и да настави да користи оно што јој, сагласно правном систему Црне Горе, не припада“, рекао је Ђукановић.

„Прича о прекограничним епархијама, супротна је основним принципима организације православља свуда у свијету, Српској православној цркви служи да би чувала инфраструктуру Велике Србије у коју они вјерују.“

„Јер вјерују да је Црна Гора грешком постала независна и да ће нас вријеме довести до спознаје те грешке и до потребе да се опет окренемо изградњи Велике Србије. Морамо својом постојаношћу, својом одлучношћу, визионарством да им кажемо да од тога нема ништа. Да нема никаквих грешака. Да наше одлуке нијесу грешке, да су оне врло темељно промишљене, да су то грешке којима исправљамо тешке историјске неправде нанешене Црној Гори и генерацији наших предака“, казао је лидер ДПС-а.

Рекао је да је остао „један важан корак којим ћемо такође исправити једну тешку неправду учињену Црној Гори на почетку XX вијека“.

„А то је обнова Црногорске аутокефалне цркве и да, допадало се то некоме или не, да ћемо на томе врло предано радити јер је то у потпуном дослуху са основним принципима на којима почива демократска Црна Гора и са основним програмским начелима Демократске партије социјалиста, као темељног ослонца савремене Црне Горе“, закључио је Ђукановић.

Восток
Поделите:

1 коментар

  1. Sramno je da je obnova nekakve sektaske autokefalnosti deo stranackog programa ali bi i nasa Crkva trebalo da razmisli o tome sta Milo kaze. Biti anti drzavni, pri ruski “agent” unutar to zemlje joj sigurno nece doneti podrsku. Da je Srbija napredna i deo NATOa Milo Djukanovic ovako ne bi pricao a Crnogorci bi se setili da su Srbi. Ovako pitanje je vremena kad ce dobiti autokefalnost. Zasto nas vode ljudi koji ne mogu nista da predvide. Buducnosti sa Putinovskom Rusijom nema.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here