Ђукановић: Још од Милошевића Србија се није оволико мешала у Црној Гори

Поделите:

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да се још од времена некадашњег председника Србије Слободана Милошевића званични Београд није толико мешао у унутрашња питања у Црној Гори као што то ради данас.

Ђукановић у интервјуу за Побједу оцењује да односи Црне Горе и Србије нису добри, али да званична Подгорица ничим томе не доприноси.

„Свакако, нису добри“, каже Ђукановић, „али Црна Гора ничим томе не доприноси. Осим што истрајава на одбрани својих националних и државних интереса. Још од времена Милошевића, званични Београд није више био умешан у унутрашња питања Црне Горе него што је данас. Без обзира што се са врха чују другачије тврдње. Кључни српски министри готово свакодневно, а често и непримереним језиком, коментаришу процесе код нас, с намером да на њих директно утичу, доказујући ваљда тако колико је Србија јака. А то у ствари сведочи о нечем другом“, сматра он.

Ђукановић у том контексту каже да је предизборни амбијент у држави данас битно другачији, значајно неповољнији у односу на 2016. годину, јер СПЦ тада није прешла политичку црту, нити је званична Србија тада била отворено умешана у унутрашње ствари Црне Горе.

„Ретка су друштва данас у свету где верске организације и њихови лидери имају тако видљиву политичку улогу. Можда би се то на неки начин могло поредити са Ираном. Предизборни амбијент је данас битно другачији, то јест значајно неповољнији у односу на 2016. Црква није тада била прешла политичку црту, без обзира на то што се знало ко су њени фаворити, и у чијем интересу ради. Није ни званична Србија тада била тако отворено умешана у унутрашње ствари Црне Горе. Москва је сада тиша, али вероватно нема ни потребе да буде гласнија код толике галаме њених српских експонената, и у Србији и овде“, тврди Ђукановић.

На констатацију да је много критика упућено поводом његове идеје о стварању Православне цркве у Црној Гори и да су неки у томе препознали и тајни договор са митрополитом Амфилохијем којим се елиминише Црногорска православна црква, Ђукановић каже да су те критике произвољне, као и да не оснива политичка партија цркву.

„Ко је икада рекао да партија оснива цркву? То је измишљотина протагониста идеологије великосрпског монопола у Црној Гори. Не ради се уопште о идеји оснивања него о канонској обнови наше аутокефалне цркве, утемељене 1485. И насилно укинуте након 1918. Осим тога, идеја о обнови аутокефалије није уопште нова, нити је моја – она је присутна деценијама. ДПС-у се импутира да се бави црквеним питањима. А шта раде друге партије које подржавају СПЦ? Погледајте њихове страначке програме, или праксу њиховог деловања. Нашом партијом се отворено бави и СПЦ Амфилохијевим позивом, који све чешће понавља, да се на изборима гласа за наше политичке конкуренте.

„Ми се залажемо да се током дугорочног процеса Православна црква у Црној Гори прилагоди традицији и канонском поретку. Црква треба да литургијски уједињује Црну Гору, и Црногорце и Србе, и све православне, а не да дели и завађа народ по нецрквеним и етнофилетистичким критеријумима нације или политиканства, како то ради Српска православна црква“, закључује Ђукановић.

Спутник

Поделите:

2 Коментари

  1. Две кључне ствари (које су у основи тачне) служе му за манипулацију:

    1.
    Izgleda se jedino SPC, i jedino u Crnoj Gori, ne pridržava drevne maksime da je „glas naroda – glas Boga“… Niti poštuje normu kanonskog prava „koji se suproti vlasti, suproti se naredbi božijoj“.

    2.
    Mi se zalažemo da se tokom dugoročnog procesa Pravoslavna crkva u Crnoj Gori prilagodi tradiciji i kanonskom poretku. Crkva treba da liturgijski ujedinjuje Crnu Goru, i Crnogorce i Srbe, i sve pravoslavne, a ne da dijeli i zavađa narod po necrkvenim i etnofiletističkim kriterijumima nacije ili politikanstva, kako to radi Srpska pravoslavna crkva.

  2. Не какињај. Ни канонска католичка или унијатска црногорска црква нити православна црногорска православна црква никада нису постојале. Покушано је у НДХ па није успјело. Ова нова ЦПЦ регистрована је од стране пар лудака у полицијској станици као Удружење антисрпских и антицрногорских грађана. Не блеји јађо, чуше те отац и ђед, па ће помислитии да си помахнитао.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here