ЂУКАНОВИЋ: Појавили се неки критични тонови из Београда према Црној Гори

Поделите:

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је да Србија и Црна Гора тренутно у односима пролазе кроз етапу у којој су се појавили неки “критични тонови”.

Према речима Ђукановића, критични тонови долазе из једног дела политичке и медијске јавности Београда према Црној Гори.

„Ја то повезујем са овом фазом решавања питања односа Србије и Косова. Чини ми се да у очекивању неког решења којем је ипак темељни смер дат оним што се догодило 1999. године, дакле у очекивању тог епилога чини ми се да један део јавности Србије жели да компензује ту неповољност, неком својом наглашеном бригом према правима Срба у региону“, рекао је Ђукановић за Глас Америке.

На питање где види решење односа Србије и Косова и да ли је идеја о промени граница искључена или је и даље на столу, Ђукановић каже да се пре свега залаже за наставак дијалога и деблокаду процеса која траје већ неколико месеци и навео да се о томе разговарало на састанку у Берлину.

„Наше виђење је било – хајде да се што брже вратимо за сто и да сада не утврђујемо одговорност за застој који је наступио. Хајде да се договоримо о неком мораторијуму на те разлике и да кажемо колико нам времена треба да у времену мораторијума дођемо до решења кроз дијалог, а онда ће сасвим сигурно и ова питања која су нас удаљила од стола бити ирелевантна. Не бих рекао да су затворена врата за ту идеју (разграничења)“, рекао је Ђукановић.

Он је казао да снажно подржава да лидери Београда и Приштине наставе дијалог, наводећи да разговара и са једнима и са другима и да верује у њихову добронамерност.

„Верујем да је ту могуће доћи и до међународног консензуса и то сматрам јако важним због још једног разлога. Ако финално решење буде ипак на крају подразумевало нешто што ће значити корекцију оног Бандитеровог модела, где би се разграничење на простору екс Југославије догодило стриктно по административним границама, онда ће то тражити озбиљне гаранције. И те гаранције ће заиста морати да буду моћно међународне. Да не би смо ушли у опасност ланчаних последица“, оценио је црногорски председник.

Говорећи о Европској унији и томе да ли она може да повуче регион напред, Ђукановић каже да то може и мора, јер је пре свега заједнички интерес да Европа глобално буде престижна.

„Европска унија је локомотива европског континента. И та локомотива је као свака локомотива одговорна за кретање и стабилност сваког, укључујући и последњи вагон. Ако је Западни Балкан данас последњи вагон европског континента, онда се подразумева да је ЕУ та која ће дати конкретнији допринос да Западни Балкан што брже савлада тај јаз историјског заостајања и да ухвати логични, природни прикључак са савременом Европом“, рекао је Ђукановић.

Коментаришући изјаву председника привремених косовских институција Хашима Тачија да су поделе унутар ЕУ и између европских држава и САД повећале ризик од етничких сукоба на Балкану, Ђукановић каже да се данас чини да се добар део проблема у региону индукује неким проблемима који се генеришу са глобалне сцене, било да је ријеч о европској или шире.

„Нажалост, Балкан је и у овој прилици поприште одмеравања снага, и за решавање неких питања која немају ни географске ни политичке везе са Балканом. Ипак, не видим да у овом тренутку, на простору Западног Балкана постоји потенцијал неких ратних сукоба или изазивања неке озбиљније нестабилности“, рекао је председник Црне Горе.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here