ЂУКАНОВИЋ ПОНОВИО ОПТУЖБЕ ПРОТИВ СПЦ: Она у Црној Гори чува инфраструктуру „велике Србије“

Поделите:

– Дакле са своје четири епархије у Црној Гори, од које су три прекограничне, она зацртава простор “велике Србије“ и на тај начин потцртава оно што је њена мисија – рекао је Ðукановић за сарајевску Н1 тв.

– У духу онога што је континуирано деловање Српске православне цркве и њихово поимање црногорског националног идентитета да Црногорци не постоје као нација, не постоји Црногорска православна црква, да нема црногорског идентитета, да је независна Црна Гора пролазна творевина и резултат ето неких незрелих људи који су се поигравали, али ће временом доћи све на своје јер је то у складу са њиховим основним начелом – а то је да су државе пролазна, а црква је старија од свих – навео је Ðукановић.

Црква је, казао је, та која управља процесима, а њена мисија је да, „када државне политике направе грешку, а по њима је независност Црне Горе грешка, грешка Србије која је то дозволила, ту је црква да то временом исправи“.

Упитан какав је улога митрополита Амфилохија у томе, Ðукановић каже да је његова улога онаква каква може да буде улога „човека који се налази на важном месту у хијерархији Српске православне цркве“ и чија је матрица деловања каквом је описао.

– Мање је верска него политичка организација. Бави се више политичким него верским питањима. Он има улогу, доста је током периода допринио јачању Српске православне цркве“, казао је и додао:

– Било је ту и светлих тренутака. Подржао је демократске промене у Србији, отклонио је црногорске државне политике од Милошевићеве политике. Био је суздржане позиције уочи референдума 2006. године мада знам да је његов став дубоко против независности Црне Горе. Након тога се континуирано испољавала његова мисија Српске православне цркве у Црној Гори.

informer.rs
Поделите:

2 Коментари

  1. Mozda je to infrastruktura Velike Crne Gore. Te 4 eparhije SPC (Crnogorsko-Primorska, Budimljansko-Niksicka i Zahumsko-Hercegovacka) pokrivaju teritoriju koje geografski, kulturoloski i ekonomski gravitiraju ka Crnoj Gori. Prirodne granice Crne Gore su granice Primorske Banovine.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here