Ђукановић признао пораз – помирио се са губитком већег дела власти и кренуо низбрдицом

Поделите:

МОНТЕНЕГРО-председник – национални трансгендер Мило Ђукановић – рекао је у интервјуу  аустријској ОРФ телевизији да је Демократска партија социјалиста спремна да буде најјача опозициона партија.

Дакле: помирио се јер су му јавили они који су Борису Тадићу јавили да је Томислав Николић председник Србије.

„Ми за сада имамо незваничне резултате изборе, и те незваничне резултате ДПС је прихватила, и честитала нашим конкурентима на оствареном резултату. Урадили смо то већ у самој ноћи изборног дана. Сада нам преостаје да се процес у цјелини заврши, да чујемо и званичне резултате од стране Државне изборне комисије (ДИК). Немамо очекивања да ту може доћи до неке озбиљније промјене. Дакле, вјерујемо да ће прелиминирани резултати бити и званични и да ће се бројчаник задржати на томе да је 41 мандат добила трочлана коалиција која је до сада била опозиција, а да ће Демократска партија социјалиста са својим коалиционим партнерима имати мандат мање, имати 40 мандата“ – издекламовао је Аустријанцима.

Па почео да `соли`, по дугогодишњој навици:

„Видјећемо да ли ова трочлана коалиција, која је освојила 41 мандат заиста може да оствари такав ниво програмске и политичке блискости да формира владу и да преузме одговорност за вршење извршне власти у Црној Гори. Што се тиче Демократске партије социјалиста, ми смо партија која је јако дуго била стожер државне политике, ми смо и данас најјача партија у Црној Гори и након ових избора. Ми смо наравно спремни увијек да и даље носимо одговорност за државну политику Црне Горе, али смо већ јасно казали, спремни смо прихватајући овакав изборни исход да будемо одговорна најјача опозициона партија, која ће у наредном периоду као и до сада водити рачуна о стратешким националним интересима. Дакле, о грађанској држави Црној Гори, о мултиетничкој демократији у њој и о европском путу даљег развоја наше земље”.

Поводом оптужби опозиције да стоји иза неких инцидената, као у Пљевљима, те да изборне комисије хоће да мијењају ове резултате кроз понављање избора – приметио је да шпекулација никад није недостајало на политичкој сцени Црне Горе.

„И сада када су ови избори у питању, постојала је шпекулација како ће Демократска партија социјалиста бранити власт свим средствима, независно од изборне воље грађана. Није наша опција да било каквим постизборним инжењерингом, дакле поништавањем изборних мјеста и поновним гласањем доведемо у питању оно што је за нас неупитна демократска чињеница“.

ОРФ телевизију занимало је како ће у Црној Гори функционисати кохабитација.

“Сигурно ће функционисати у складу са Уставом државе. Сигуран сам да ће Црна Гора и на том питању потврдити оно што смо мукотрпно градили током претходних 25 година и по мом суду солидно изградили, а то је да постоји један респектабилан ниво демократске културе у Црној Гори… Суочићемо се са једним новим изазовом, гдје ће владу творити једна политичка структура, на позицији предсједника ће бити, ћу бити ја, као представник једне друге политичке структуре. У парламенту ћемо имати 41 посланика на једној страни, 40 посланика на другој страни. Није то никакво сензационално изненађење. Знамо да Црна Гора функционише као подијељено друштво већ дуго времена и да је то посљедица историјских подјела које је наслиједила наша генерација и са којима смо се покушали носити на један цивилизован начин, да покушамо да кроз процесе еманципације приближавамо људе са те двије удаљене обале у Црној Гори. Дошли смо до одређеног резултата, не треба га потцијенити”, рекао је Ђукановић.

Као супротну својој политици, означио је „политика екстремног национализма“:

„То је политика која претендује да мијења границе на Балкану, да умјесто актуелне конфигурације Балкана добијемо три проширене велике државе на простору Балкану. То је она политика која је 90-их година довела до рата у којем је изгинуло близу 150.000 људи. Нажалост, развој догађаја у нашем региону, развој догађања на широј сцени, дакле не мислим само у односима Русија – Европа, него и у самој Европи, и унутар самог НАТО-а, довео је до тога да је попустила пажња међународне заједнице према региону Западног Балкана, да су се рестаурирале политике великодржавних национализама из 90-их година и да све то данас, да кажем, доводи у питање оно што је на неки начин тековина досадашњег европског и евроатлантског развоја Западног Балкана.

– Кад кажем да има пуно уплива са адреса које су изван Западног Балкана, па нећемо ваљда сада откривати оно што су званичници Москве сами казали. Они су већ у више наврата казали да се противе ширењу НАТО-а, а суштински и Европске уније на простор Западног Балкана. Дакле они покушавају да то своје противљење остваре, тако што су веома упливисали у политички живот одређених западно-балканских држава. Не вјерујем да тиме икога изненађујем и у Европи, зато што су упливисали и у политички живот сваке европске државе, и Сједињених Америчких Држава, зашто би другачије третирали Балкан. Дакле, таква порука из Москве је наравно охрабрила ретроградне политике у региону.”

После Русије, обрушио се, наравно, на „великосрпски национални пројекат“:

„Тај пројекат претендује да обезбиједи неку компензацију Србији за изгубљено Косово и наравно да је ту Црна Гора прва жељена мета великоспрског национализма. То ваљда сви једнако добро читамо, није нико необавијештен… Црна Гора ће морати са тим да се носи, као што видите спремни смо да се носимо и након ових избора. Оно што је лоше, то је да, ако та политика настави да даље живи, да се шири, да несметано угрожава сувереност других држава у региону, и да на тај начин враћа Западни Балкан у 90-е године.

– Надајмо се да ипак до тога ипак неће доћи, и да ће они који су наши приоритетни партнери, а наш приоритетни партнер је ЕУ, јер је Западни Балкан дио европске куће, да ЕУ са својим стратешким партнером – САД, дакле у форми евроатлантског партнерства показати виши степен пажње у наредном периоду, да се сузбију ретроградни процеси који су се данас размахнули у нашем региону и који пријете да произведу штетне посљедице по европску стабилност”, казао је Ђукановић.

Нагласио је да је Црна Гора светионик европске будућности Западног Балкана.

– Уколико Западни Балкан остане препуштен сам себи, као што се догађало много пута током наше историје, знамо да смо увијек западали у грешке које нијесу само скупо коштале нас на Балкану, него су веома скупо коштале Европу. Дакле, сјетимо се свих оних војних и цивилних мисија НАТО-а и Европе 90-их година које трају до данашњег дана. Дакле, не треба нам то искуство. Треба нам добра анализа процеса на Западном Балкану и треба нам удружена акција да те штетне малигне утицаје, у суштини антиевропске политике на Западном Балкану што ефикасније елиминишемо. Са дојучерашњом политиком или са још увијек актуелном политиком у Црној Гори, то је било лакше. Након промјене власти коју очекујемо то ће бити теже, али наравно не треба одустајати од нечега што знамо да једино може донијети добро овом региону. То је безусловна европеизација региона и отворена врата Европске уније за земље са Западног Балкана и снажна подршка проевропским и прореформским снагама у нашем региону, да би са том подршком могли да савладавамо ове жилаве отпоре европској будућности који станују на Западном Балкану и да, као што сам казао, у догледно вријеме остваримо европску перспективу и да на тај начин допринесемо консолидацији стабилности и просперитета на европском континенту”, закључио је Ђукановић.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here