Ђукановић спреман да власт брани и силом

Поделите:

Уколико би Кнежевићу отпочело суђење у Црној Гори, то би тек била ноћна мора Ђукановићу

Генерал у пензији и геополитички аналитичар Благоје Граховац оцијенио је да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић спреман да власт брани и силом.

– Бојим се да се смјена режима у Црној Гори неће десити процесно него ексцесно, баш као што се дешавало сваки пут у последњих 160 година. Годинама јавно упозоравам на такву опасност. Реално је очекивати да Ђукановић неће препустити власт било коме и под било којим условима. Он ће власт држати чак и уз употребу оружја. То је типичан примјер криминогено-удбашког режима и они ће инсценирати ситуацију како би прибавили алиби за употребу силе против грађанског незадовољства. Нажалост, та реалност чека Црну Гору, ако не данас, а оно већ сјутра, казао је Граховац за лист „Данас“.

Имате ли какав контакт са Ђукановићем, били сте његов саветник?

– Био сам његов саветник о три стратешка питања: да узме отклон од политике злочина коју је персонификовао Слободан Милошевић; да обнови самосталност Црне Горе; те да Црну Гору извуче из панславенско-руске митоманије и преусмери у Европу, простор којем она географски и цивилизацијски припада. По многим другим питањима био сам му строг, али добронамеран критичар. Уколико неке моје ставове, а које сам сматрао да су исправни, није прихватао, исте сам учинио доступним јавности. Са њим немам комуникацију од јула 2006. Баш као и њега, и Маровића сам саветовао, али и јавно упозоравао шта ће му се десити уколико не прихвати добронамерне савете. Није уважио, а епилог је познат. Последњи савет који сам 2006. дао Ђукановићу био је да одмах поднесе оставку на све политичке, партијске и државне функције. Сигуран сам да му то и данас одзвања у ушима, али код многих људи похлепа и лична сујета кад-тад узму свој данак.

Да ли вас зову други политичари?

– Са опозиционим политичарима имам редовну комуникацију. Некима од њих ти сусрети нису баш најпријатнији. То се посебно односи на њихове личне сујете које су очигледна сметња јачем политичком и грађанском удруживању. Политичке партије које се нису ослободиле од национализма сматрам једнако штетним као што је штетан и Ђукановићев режим.

Грађански протести започели су отварањем случаја Атлас, односно после коруптивног снимка на коме се види да Душко Кнежевић даје коверту са новцем бившем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу?

– Таквих снимака је било и раније, а протести су изостајали. Садашњи протести су више знак грађанског очаја него ли што су резултат политичке и грађанске зрелости

Режим јавно анализира и држи придику о моралном лику и поштењу Кнежевића, а нити једну реч није проговорио о учинку државних институција у спречавању било кога у незаконитим радњама, укључујући и Кнежевића. Логично, јер би и овлаш анализа показала да је врх власти инволвиран у инкриминисане радње, а које сада стављају на терет само Кнежевићу.

Какви су по вама тренутни односи Србије и Црне Горе и двојице председника?

– Односи између власти Србије и Црне Горе су неискрени, чак и недобронамерни. На сву срећу односи између грађана Србије и Црне Горе, мислим да никада нису били бољи. Србија деценијама представља полигон руске митоманије и црногорске мафије па геополитичким играчима није тешко да са Србијом играју бруталне игре. У књигама сам детаљно објаснио шест пресека који показују да кад Србији крене добро, Ђукановић се нађе у фази губитка власти, а онда преко ноћи се деси шок – у Србији се заврти неки крупан проблем, а Ђукановић постаје фактор стабилности на Балкану. Сада се налазимо у седмом таквом пресеку. У марту 2013. године објављен је мој текст на који начин Вучић може постати позитивна историјска личност, а како може постати жртва своје политичке непромишљености. Вучић је редак политички случај – данас наговести позитиван историјски потез да би већ сутра све то упропастио. Скупо ће га коштати то што је у ранијим годинама прихватио Ђукановићево политичко менторство. Он то сада уочава па узима дистанцу од Ђукановића.

Биографије су највећи проблем политичара на нашим просторима па се, због њиховог политичког преживљавања, удварају многим службама и центрима моћи и на Истоку и на Западу. Уз коруптивно лобирање ето механизма да се ломи и народ и држава. Освешћивање грађана у обе државе наговештава да ће оне ускоро имати и власт какву заслужују истинска „два ока у глави „. Процес се отворио и повољно ће се завршити. У то сам више него убеђен.

НИН је недавно објавио да сте рекли Душку Кнежевићу да ће му „као опасном сведоку“ црногорски режим све узети, а можда „покушати и да га ликвидирају“. На основу чега сте то проценили?

– Када сам пре седам година срео Кнежевића изнео сам му лични став о њему и оценио да је „империју“ створио сарадњом и координацијом са црногорским режимом, те да ће му тај исти режим преотети имовину и на крају га убити. Чак сам изнео и редослед како ће му преотимати имовину. Сугерисао сам му да је једини начин да спаси главу да обелодани шта је радио, не по закону него супротно закону, али уз присуство власти, и да му је то једини начин да бар задобије милост грађана, ако већ не може милост закона. Све што сам рекао да ће му се десити или му се већ десило или му се дешава. Ко познаје патологију црногорског режима нема тешкоћу да направи реалну анализу, а осим Словеније и Македоније патологија осталих режима у еx-yу државама је скоро идентична.

Да ли је Кнежевић пред екстрадицијом после недавно потписаног уговора о „изручењу сопствених држављана“ Црне Горе и Велике Британије?

– У оваквим ситуацијама игре су увек више од игара, а ово је једна од оних криминогено-политичких. Спрега државних и војних служби са криминогеним подземљем и надземљем са одабраним политичарима, представља механизам бандитоса који имају монопол моћи, а који могу играти игре укључујући чак и геополитичке. Уколико би Кнежевићу отпочело суђење у Црној Гори, то би тек била ноћна мора Ђукановићу. Изручење може бити само прва фазу те игре. Не треба искључити и ону другу, да Велика Британија затражи изручење Ђукановића.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here