Ђурић: Победа за читав српски народ

Поделите:

У срединама у којима су Албанци у већини проценат излазности је мањи него на прошлим локалним изборима

Српска листа је вечерас прогласила победу на локалним изборима у свим општинама са српском већином на Косову и Метохији, а председник Србије Александар Вучић честитао им је победу.

Лидер Српске листе Горан Ракић рекао је новинарима, окупљеним испред Изборног штаба странке, да је Српска листа остварила убедљиву победу од 80 одсто у свих десет општина са српском већином на Косову и Метохији.

“Биће другог круга, али за четири године”, рекао је Ракић који је убедљиво победио и на изборима за градоначелника Косовске Митровице.

Српска листа победу на локалним изборима слави уз трубаче, ватромет и шампањац.

У Звечану ће место градоначелника задржати Вучина Јанковић који је освојио 69 одсто гласова, док је кандидат Грађанске иницијативе “За наш Звечан” Драгиша Миловић освојио 31 одсто гласова.

“Ови избори су били историјски и референдумски за наш народ на КиМ. Наш народ је препознао наше резултате остварене током протекле четири године”, рекао је Јанковић и додао да је Српска листа Звечан дигла из пепела и да је потребно још много рада да се побољша живот грађана.

Кандидат Српске листе Срђан Поповић победио је у Грачаници. Рекао је да му је част и обавеза да већ од сутра крене са радом у корист грађана Грачанице.

Он је, према прелиминарним резултатима, како је саопштено у Изборном штабу Српске листе, освојио 87,2 одсто гласова, док је његов противкандидат добио 12,8 процената.

У општинама у којима су Албанци у већини нема победника у првом кругу. Кандидати за председника општина Демократског савеза Косова су у првом кругу победили у Подујеву, Пећи, Витини, Косовом Пољу и Липљану. Демократска партија је победила у Глоговцу. У Дечанима и Јунику у првом кругу победили су кандидати Алијансе за будућност Косова. Независни албански кандидати су победили у Ђенерал Јанковићу, Србици и Мамуши.

Излазност бирача на данашњим локалним изборима у српским општинама на Косову и Метохији већа је у већини општина него на парламентарним изборима, одржаним у јуну, указују подаци Изборног штаба Српске листе.

У Лепосавићу је данас гласало 8.015 гласача, односно излазност је износила 45,16 одсто, док је у јуну била 44,60 процената.

У Косовској Митровици гласало је 8.397 бирача, то јест излазност је била 38,52 одсто, а у јуну је била 32,48 процената.

Излазност у Зубином Потоку данас је износила 40,49 одсто, а на јунским изборима била је 65,66 одсто, у Звечану 47,47 одсто (43,85), Грачаници 40,05 одсто (43,13), Штрпцу 55,76 одсто (63,15), Клокоту 63,23 одсто (49,59), Партешу 56,46 (52,66), Ранилугу 55,22 одсто (53,54) и Новом Брду 53,82 (26,00).

Према подацима ЦИК-а, у Приштини, где је уписано највише бирача, 188.341, изашло је 47,01 односно 76.412 бирача.

Највиша излазност била је у Мамуши, која је већински насељена Албанцима, где је изашло 65,29 одсто од уписаних, односно 2.569 од 3.935 уписаних.

Најнижи проценат изашлих на локалне изборе био је у Србици, такође са већински албанским живљем, где је од 54.970 уписаних на гласачка места изашло свега 16.072 што значи 31,66 одсто од оних који су имали право гласа.

Из локалних средина су стигле информације о инцидентима и неправилностима: Хапшење, па пуштање неколицине активиста Српске листе, откривање и деактивирање ручних бомби, затварање административног прелаза Јариње и проблеми да расељени из централне Србије стигну до гласачких места.

Централна изборна комисија је навела у једном од дневних извештаја да уочени инциденти нису угрозили регуларност изборног процеса.

У срединама у којима су Албанци у већини, представници невладиних организација су навели да је проценат излазности мањи него на прошлим локалним изборима, затим да је у јужном делу Митровице украден бирачки списак са једног гласачког места, једна особа је тим поводом ухапшена, у Србици је бачен молотовљев коктел, било је непотпуних бирачких спискова, породичног гласања, фотографисања бирачких листића. Панелу за жалбе је пријављено 50 случајева кршења изборне тишине.

ЂУРИЋ: ПОБЕДА ЗА ЧИТАВ СРПСКИ НАРОД
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је рекао да је победа Српске листе велика победа за читав српски народ, “за Србију, јединство и опстанак наших људи на овом подручју, који су “толико пропатили у претходним деценијама”.

Ђурић је рекао и да победа представља “једну велику одговорност за све људе који су добили и народно поверење, и поверење државе”.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here