ДОБИО ДОМ ПОСЛЕ ОСАМ ГОДИНА: Тоске више не станује у колима

Поделите:

Алексинчанин Марко Тосковић (29) после осам година живота на улици добио дом. Сад је време да се оженим и створим породицу, каже бивши бескућник

Марко Тосковић Тоске (29) из Алексинца, који је пуних осам година живео у старом напуштеном аутомобилу, паркираном у центру Алексинца, на плус 30, али и минус 10, без личних докумената, здравствене и социјалне заштите, прве хладне дане напокон ће дочекати на новој адреси – у стану у Алексиначким рудницима.

Детињство је провео по домовима широм Србије, а када је постао пунолетан, остао је без документације, па је готово деценију провео као бескућник. Добивши кров над главом, скроман, али сређен као “под конац”, Марко је повратио жељу да оствари своје снове.

Мало ко у алексиначком крају није чуо за Тоскета. Због тога што годинама није имао важећу личну карту, коју није могао да добије, јер није имао место пребивалишта ни сроднике на чију би адресу могао да се пријави, овај, како често у Алексинцу кажу – “најпознатији градски бескућник”, није могао да оствари никакво право од државе. За живот је зарађивао радећи тешке физичке послове, а онда је напокон пронашао пријатеља који га је пријавио на своју адресу, након чега су му Општина Алексинац и Центар за социјални рад доделили стан на коришћење.

– Због тога што нисам имао личну карту и што сам био просјак, осуђиван сам два пута на по 20 дана затвора. Ја сам Ром, полуписмен и наглув, али не крадем, не пијем и не дрогирам се, али живео сам тешко. Целог живота највише ми је недостајала мајка, која је умрла док сам био мали. И дан-данас заплачем када се сетим ње, када ми је рођендан углавном – каже овај младић.

Једна соба, али топла и ушушкана, Марку је, каже, инспирација да се више никада не врати на улицу, већ да пронађе свој мир и оснује породицу.

– Време је да се оженим и створим своју породицу. Мој највећи циљ ми је да имам макар једно дете, али пре тога мораћу да нађем стални посао, не желим да ми деца расту у дому као што сам ја. Радим физичке послове и тако засад преживљавам, али сваког дана тражим неки сигуран и сталан посао – одлучан је Марко.

Најпоноснији је, каже, на његове суграђане који га подржавају и који му помажу.

Стоматолог Душан Остојић један је од њих. Марка познаје још из његове најраније младости.

– Његова животна прича је била јако тешка, али, на срећу, долазе лепи дани за њега – каже овај Алексинчанин.

ЖИВОТ У ДОМУ

Рођени Крушевљанин, Марко је после смрти мајке смештен у дом за незбринуту децу у Алексинцу, одакле је после шестог разреда пребачен у Завод за васпитање деце у Нишу. Из Ниша се вратио у Алексинац, где је осам година живео у напуштеном аутомобилу. Оца који га је оставио у дому, готово и да не спомиње.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here