Добрица Ћосић “отац нације”: Са Албанцима на Косову се треба разграничити али ће црква правити проблем!

Поделите:

Из књиге Добрице Ћосића “Косово” издање 2004. издвојили смо неколико пасуса који по својој суштини представљају исте ставове по питању разграничења са Албанцима на Косову какви се и данас могу чути.

 

Поделите:

4 Коментари

 1. Srbi Unijati:

  “(nekad) су нас од седамдесетих година убеђивали да је будућност у јакој Југославији са слабом Србијом, јер се тако најбоље бране српски интереси; да су покрајине наше богатство, толико велико да нећемо дозволити да постоје нигде другде у Југославији; да Срби морају бринути о Србији, тако ћемо се усрећити, а шта ће бити са српским народом у осталим федералним јединицама — то је њихова ствар, ма шта им „другови комунисти из других република“ радили.

  Нажалост, у доброј мери, током процеса усвајања Устава 1974. године ово постаје и званична политика србијанског комунистичког естаблишмента. Последице свега су несагледиве, трпимо их и данас, од тога ћемо се опорављати и наредних деценија.”

  “(sad) са унијатског пола наше сцене свашта чути. Косова би се требало одрећи зарад ЕУ у коју никада нећемо ући. Успут, могли бисмо у НАТО (пошто је то предуслов за ЕУ) да бисмо слали војску на руске границе. Или: да прихватимо реалност, окренемо се себи и стварамо државу, која ће бити снажнија после тешког (гео)политичког пораза. Затим, да се одрекнемо терета, „косовског камена око врата“ који нас везује за „Исток“ и окренемо „цивилизованом Западу“, који ће нас дочекати раширених руку, пошто им фали радне снаге за чишћење нужника и сезонске послове.”

 2. “Отац нације”. Да, првосрбијанске. Националкомунизам. Ништа мање штетан од другосрбијанског либералкомунизма. Псеудонационалисти, конзервативци и псеудодемократе, грађанисти. Као супростављени. Изашли испод истог шињела. Из Јајца, ’43. Једни лево, други десно.

 3. Не може му се оспорити огроман труд за написане књиге ВРЕМЕ СМРТИ и стале. Али то не значи да се његове књиге о Косову и Метохији могу узимати као исправна политичка оријентација. Познато је да је Добрица Ћосић био један велики политички конвертит. Са лево на десно… Читао сам да у његовом родном селу Велика Дренова велика већина сељана није дозволила да Основна школа носи његово име. Очито због његових трагова из партизанских дана. Дакле, његову анализу и политчке смернице у вези Косова и Метохије треба узети са великом резервом, обзиром на коначно решење.
  Поздрав

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here