ДОДИК: Амбасадорка САД поставила судије које су ослободиле Орића

Поделите:

Председник Републике Српске Милорад Додик тврди да Босном и Херцеговином управља амбасадорка САД Морин Кормак и да је она поставила судије које су ослободиле Насера Орића.

„Директно је имплементирана америчка амбасада у одлуку ослобађања Насера Орића. Ту нема дилеме. Ја сам то рекао пре пет дана, нико то није демантовао“, рекао је Додик у интервјуу за телевизију „Прва“.

Он тврди и да Кормак има све податке о злочинима Насера Орића.

„Ја сам пре десет година у америчкој амбасади гледао те податке, доказе. Нисам им ни тражио, него су они мени рекли и показали. Кормакова одлучује ко ће бити судија, ко ће бити председник суда, како ће они радити. Кључно питање — зашто се суди 20 година после? Људи нестају, много је људи нестало. Неки су убијени, некима је прећено“, рекао је Додик.

Додик каже да сукоба са америчком амбасадом нема и да нема оптерећења за Републику Српску, јер му „из америчке амбасаде не долазе да нешто траже или намећу“.

Додик је изјавио и да би га амерички председник Доналд Трамп скинуо са листе особа под финансијским санкцијама САД, али да не може то да учини, јер наилази на отпор у Стејт департменту.

 

 

Спутник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here