Додик: Америчка амбасадорка свакодневно урушава суверенитет и интегритет БиХ

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је да Република Српска и њене институције немају проблем са САД нити њеним грађанима, али да би о пристрасном и недипломатском понашању америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак имали шта рећи.

        На молбу да прокоментарише тврдњу Кормакове да председник Српске треба да подржи Дејтонски споразум и територијални интегритет и суверенитет БиХ, али да се то није десило, Додик је упитао „зар није смешно да Кормакова позива било кога на поштовање Дејтонског мировног споразума, очување суверенитета и интегритета БиХ, а да при том Споразум није прочитала и свакодневно ради на урушавању суверенитета и интегритета БиХ“.

        Он је нагласио да је БиХ у Дејтону добила гаранцију за спољни суверенитет, али јој је унутрашњи суверенитет одузет и држе га управо амбасадори попут Морин Кормак.

        „Стотине је примера за такву тврдњу али овај последњи око изборног закона је најочитији. Америчка амбасадорка јавно прича о свом учешћу у постизању договора око измена изборног закона и ако такво мешање у унутрашња питања БиХ није одузимање суверенитета и интегритета једној земљи, не знам шта је“, истакао је председник Српске.

        Он је оценио да су паушалне оцене Кормакове око његовог поштовања Дејтонског мировног споразума, суверенитета и интегритета БиХ већ толико депласиране, посебно ако такве тврдње долазе без иједног јединог конкретног доказа.

        „Кормакова је свој мандат у БиХ почела предрасудама и личним односом и према мени и према Републици Српској и очито је да ће из БиХ отићи у истом убеђењу“, констатовао је Додик.

        Кормакова је синоћ за N1 изјавила да Амбасада САД и други европски званичници раде са свим релевантним странкама у БиХ на томе да их окупе и изнађу решења за промене изборног закона и америчка Амбасада тражи партнере у целој БиХ, али да то није председник Републике Српске Милорад Додик.

        Срна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here