Dodik: Američka ambasadorka svakodnevno urušava suverenitet i integritet BiH

Podelite:

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska i njene institucije nemaju problem sa SAD niti njenim građanima, ali da bi o pristrasnom i nediplomatskom ponašanju američkog ambasadora u BiH Morin Kormak imali šta reći.

        Na molbu da prokomentariše tvrdnju Kormakove da predsednik Srpske treba da podrži Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali da se to nije desilo, Dodik je upitao „zar nije smešno da Kormakova poziva bilo koga na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, očuvanje suvereniteta i integriteta BiH, a da pri tom Sporazum nije pročitala i svakodnevno radi na urušavanju suvereniteta i integriteta BiH“.

        On je naglasio da je BiH u Dejtonu dobila garanciju za spoljni suverenitet, ali joj je unutrašnji suverenitet oduzet i drže ga upravo ambasadori poput Morin Kormak.

        „Stotine je primera za takvu tvrdnju ali ovaj poslednji oko izbornog zakona je najočitiji. Američka ambasadorka javno priča o svom učešću u postizanju dogovora oko izmena izbornog zakona i ako takvo mešanje u unutrašnja pitanja BiH nije oduzimanje suvereniteta i integriteta jednoj zemlji, ne znam šta je“, istakao je predsednik Srpske.

        On je ocenio da su paušalne ocene Kormakove oko njegovog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, suvereniteta i integriteta BiH već toliko deplasirane, posebno ako takve tvrdnje dolaze bez ijednog jedinog konkretnog dokaza.

        „Kormakova je svoj mandat u BiH počela predrasudama i ličnim odnosom i prema meni i prema Republici Srpskoj i očito je da će iz BiH otići u istom ubeđenju“, konstatovao je Dodik.

        Kormakova je sinoć za N1 izjavila da Ambasada SAD i drugi evropski zvaničnici rade sa svim relevantnim strankama u BiH na tome da ih okupe i iznađu rešenja za promene izbornog zakona i američka Ambasada traži partnere u celoj BiH, ali da to nije predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

        Srna

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here