Додик: Антисрпски фронт о којем говори Хоџај – постоји одавно

Поделите:

ИЗЈАВА Енвера Хоџаја само је потврда дугогодишње антисрпске политике која влада у региону, изјавио је данас српски члан Председиштва БиХ Милорад Додик.

„Тај антисрпски фронт постоји одавно. Њега су у различитим историјским околностима управо чинили они који су у окружењу Срба и српског народа”, казао је Додик за Танјуг поводом изјаве косовског вицепремијера Енвера Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о стварању „пакта против Србије”.

Према његовим речима, видљиво је и јасно да су Срби као народ другим народима кроз ослободилачке борбе давали слободу, а сада док се „самопроглашена, непризната држава Косово бави сепарацијом и уједињавањем са Албанијом”, они, како каже, себи дају за право да Србима држе предавање, што другима не би дозволили.

„Ми смо стално под неким притиском. Они само кад виде да не могу ништа да учине, онда кажу ‘па нико ништа и не тражи’, а чим се пружи мала прилика, одмах би девастирали Републику Српску и направили унитарну БиХ”, наглашава он.

Сама та концепција је, како каже, направљена још стотинама година уназад, а њена тежња је да Срби и Србија никада не постану важан, конструктивни фактор мира на Балкану.

Додик истиче да је јасно да је притисак на Србију континуиран и да се готово ни једна аргументација коју је Србија изнела у односима са Приштином не схвата озбиљно.

„Од Приштине су захтеване готово тривијалне ствари које су постале основа деловања међународног фактора који се показао као необјективан према Србији и Србима у целини”, оцењује Додик и додаје да тај фактор једино покушава да Србе држи раздвојене, а све друге да уједини у поједине државе.

Он сматра и да је Запад креирао распад бивше СФРЈ, а да су резултат тога моноетничка Словенија и моноетничка Хрватска.

„Политика Запада се уопште не разликује од времена распада Отоманске империје, ни данас када на један овако софистициран начин покушава да пошаље поруку Србији и Србима где год да су, да је генерална политика у суштини антисрпска”, оцењује Додик.

Такви притисци на Србију се, каже, могу обуздати тиме што ћемо показати да смо свесно друштво и рачунати на промену контекста међународних односа.

„Мада од оних који су вековима правили антисрпску концепцију не можемо ни очекивати ништа друго. Можемо само да сведочимо лажном пријатељству које се показује захтевима за стално моделирање српске националне политике и српског народа”, каже Додик.

Он наглашава да ће бити веома важно оно што Србија већ сада чини, а то је, како каже, истрајавање у њеном идентитету, а да српски народ треба да покаже свету и окружењу да је озбиљан и велики народ.

 

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here