Додик: Дрвар био и остаје српски град

Поделите:

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће са папом Франциском 26. априла у Ватикану разговарати у формату састанака председника држава.

Додик је истакао да нема намеру да приликом сусрета са папом преноси нека питања која су од њега тражила нека бошњачка удружења, наглашавајући да и Република Српска има своја удружења.

“Ја сам на позив папе 26. априла у Ватикану и тамо ћемо разговарати у формату састанака председника држава будући да Ватикан, као држава, има одређене утицаје на глобалном нивоу везано за политику која се води у свету и биће ми интересантно да разговарам са светим оцем и о тим питањима”, рекао је Додик новинарима на Козари.

Он је додао да очекује да ће са папом Франциском разговарати и о положају верских заједница, и то не само Католичке цркве, него и свих других верских заједница.

“Очекујем разговоре о кретањима, о процесима у свету који говоре о томе да управо на религијској основи долази најчешће до поларизације и сукоба који претендују да постану глобални”, нагласио је Додик.

„Бошњаци ризикују да направе не само

кризу органа него кризу целе БиХ“

Председник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да СНСД и ХДЗ могу већ сутра да буду у Сарајеву и да заврше формирање Савета министара БиХ, али да покушајима да ураде нешто унилатерално, Бошњаци ризикују да направе не само кризу органа него кризу целе БиХ.

“Позивам остале. Значи, ХДЗ и СНСД су спремни сутра да формирају власт. Чекамо Бошњаке, а те њихове гимнастике типа крив је овај, крив је онај, то ме уопште не занима”, рекао је Додик новинарима на Мраковици у паузи састанка лидера и високих функционера СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске и НДП-а.

Он је оценио да је јасна опструкција СДА изборне воље и изборних резултата.

Додик је истакао да СНСД неће пристати на условљавања, да ће остати против политике придруживања НАТО савезу и одбити сваку врсту активности на том плану.

“Не бих препоручио да се ико шали и игра спекулацијама типа – министар одбране ће узети МАП и однети га у НАТО и рећи да је то став БиХ. То би исто било као када бих ја сутра отишао у Москву и потписао споразум о прикључивању БиХ Евроазијском савезу”, рекао је Додик.

Он је додао да верује да су институције као што је НАТО и други, који би евентуално на то рачунали, озбиљне институције, да знају карактер БиХ и да би то растурило не само институције него вероватно и земљу у целини.

Додик је нагласио да СНСД хоће оно што припада српском народу и Републици Српској, на начин како је предвиђено Уставом.

“То су три министарска места и никаква заједничка и никаква нестраначка имена. Ово што је Изетбеговић рекао да би један од министара из Републике Српске требало да буде нестраначки кандидат, тиме је затворио могућност да он буде нестраначки. Нас нико неће уцењивати”, поручио је Додик.

Говорећи о разговорима о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је нагласио да више нема потребе састајати се на нивоу политичких партија и да је наредно састајање могуће само након формирања власти, ради договора о даљим активностима на нивоу БиХ.

“Ми имамо три имена, нећу вам рећи која су. Оно што је важно, ви то већ све знате, Зоран Тегелтија је председавајући. Око њега нема никаквих проблема ни у једној политичкој структури на нивоу БиХ, а три имена било би неозбиљно да сад спомињемо док то све не буде јасно”, закључио је Додик.

Дрвар је српски градзадовољан сам што и Србија

           задржава пажњу на сваком месту где живе Срби

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је Дрвар био и остао српски град, те да је то истина, али је проблематична хистерија која се сваки пут покрене у Федерацији БиХ (ФБиХ) када Срби покушају да кажу да их још има и да ће остати ту.

На молбу новинске агенције Срна да прокоментарише низ негативних реакција из Федерације БиХ на изјаву амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића да ће Дрвар поново бити српски град, Додик је истакао да не види ништа спорно у изјави амбасадора, наводећи да је рекао истину о Дрвару.

“Дрвар је био и остао српски град и изражавам задовољство што и Србија задржава пажњу на сваком месту гдје живе Срби, било да је реч о Републици Српској или ФБиХ. Оно што је проблематично у догађају за који ме питате јесте хистерија која се сваки пут покрене у ФБиХ када Срби покушају да кажу да их још има и да ће остати ту. И овом приликом изражавам захвалност Србији што брине о Србима, па и кроз отварање конзуларних представништава и у Српској и ФБиХ”, нагласио је Додик.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић рекао је приликом отварања Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару да ће Дрвар у перспективи бити српски град, као што је увек и био.

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић реаговао је на ту изјаву, тврдећи да “Дрвар никада није био српски град, нити ће то икада бити”, а сличне изјаве стигле су и од бошњачких политичара и удружења.

Конзуларна канцеларија Србије у Дрвару отворена је 16. априла.

(Танјуг – Срна)

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here