Dodik: Drvar bio i ostaje srpski grad

Podelite:

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će sa papom Franciskom 26. aprila u Vatikanu razgovarati u formatu sastanaka predsednika država.

Dodik je istakao da nema nameru da prilikom susreta sa papom prenosi neka pitanja koja su od njega tražila neka bošnjačka udruženja, naglašavajući da i Republika Srpska ima svoja udruženja.

“Ja sam na poziv pape 26. aprila u Vatikanu i tamo ćemo razgovarati u formatu sastanaka predsednika država budući da Vatikan, kao država, ima određene uticaje na globalnom nivou vezano za politiku koja se vodi u svetu i biće mi interesantno da razgovaram sa svetim ocem i o tim pitanjima”, rekao je Dodik novinarima na Kozari.

On je dodao da očekuje da će sa papom Franciskom razgovarati i o položaju verskih zajednica, i to ne samo Katoličke crkve, nego i svih drugih verskih zajednica.

“Očekujem razgovore o kretanjima, o procesima u svetu koji govore o tome da upravo na religijskoj osnovi dolazi najčešće do polarizacije i sukoba koji pretenduju da postanu globalni”, naglasio je Dodik.

„Bošnjaci rizikuju da naprave ne samo

krizu organa nego krizu cele BiH“

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da SNSD i HDZ mogu već sutra da budu u Sarajevu i da završe formiranje Saveta ministara BiH, ali da pokušajima da urade nešto unilateralno, Bošnjaci rizikuju da naprave ne samo krizu organa nego krizu cele BiH.

“Pozivam ostale. Znači, HDZ i SNSD su spremni sutra da formiraju vlast. Čekamo Bošnjake, a te njihove gimnastike tipa kriv je ovaj, kriv je onaj, to me uopšte ne zanima”, rekao je Dodik novinarima na Mrakovici u pauzi sastanka lidera i visokih funkcionera SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NDP-a.

On je ocenio da je jasna opstrukcija SDA izborne volje i izbornih rezultata.

Dodik je istakao da SNSD neće pristati na uslovljavanja, da će ostati protiv politike pridruživanja NATO savezu i odbiti svaku vrstu aktivnosti na tom planu.

“Ne bih preporučio da se iko šali i igra spekulacijama tipa – ministar odbrane će uzeti MAP i odneti ga u NATO i reći da je to stav BiH. To bi isto bilo kao kada bih ja sutra otišao u Moskvu i potpisao sporazum o priključivanju BiH Evroazijskom savezu”, rekao je Dodik.

On je dodao da veruje da su institucije kao što je NATO i drugi, koji bi eventualno na to računali, ozbiljne institucije, da znaju karakter BiH i da bi to rasturilo ne samo institucije nego verovatno i zemlju u celini.

Dodik je naglasio da SNSD hoće ono što pripada srpskom narodu i Republici Srpskoj, na način kako je predviđeno Ustavom.

“To su tri ministarska mesta i nikakva zajednička i nikakva nestranačka imena. Ovo što je Izetbegović rekao da bi jedan od ministara iz Republike Srpske trebalo da bude nestranački kandidat, time je zatvorio mogućnost da on bude nestranački. Nas niko neće ucenjivati”, poručio je Dodik.

Govoreći o razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je naglasio da više nema potrebe sastajati se na nivou političkih partija i da je naredno sastajanje moguće samo nakon formiranja vlasti, radi dogovora o daljim aktivnostima na nivou BiH.

“Mi imamo tri imena, neću vam reći koja su. Ono što je važno, vi to već sve znate, Zoran Tegeltija je predsedavajući. Oko njega nema nikakvih problema ni u jednoj političkoj strukturi na nivou BiH, a tri imena bilo bi neozbiljno da sad spominjemo dok to sve ne bude jasno”, zaključio je Dodik.

Drvar je srpski gradzadovoljan sam što i Srbija

           zadržava pažnju na svakom mestu gde žive Srbi

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Drvar bio i ostao srpski grad, te da je to istina, ali je problematična histerija koja se svaki put pokrene u Federaciji BiH (FBiH) kada Srbi pokušaju da kažu da ih još ima i da će ostati tu.

Na molbu novinske agencije Srna da prokomentariše niz negativnih reakcija iz Federacije BiH na izjavu ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića da će Drvar ponovo biti srpski grad, Dodik je istakao da ne vidi ništa sporno u izjavi ambasadora, navodeći da je rekao istinu o Drvaru.

“Drvar je bio i ostao srpski grad i izražavam zadovoljstvo što i Srbija zadržava pažnju na svakom mestu gdje žive Srbi, bilo da je reč o Republici Srpskoj ili FBiH. Ono što je problematično u događaju za koji me pitate jeste histerija koja se svaki put pokrene u FBiH kada Srbi pokušaju da kažu da ih još ima i da će ostati tu. I ovom prilikom izražavam zahvalnost Srbiji što brine o Srbima, pa i kroz otvaranje konzularnih predstavništava i u Srpskoj i FBiH”, naglasio je Dodik.

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je prilikom otvaranja Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru da će Drvar u perspektivi biti srpski grad, kao što je uvek i bio.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić reagovao je na tu izjavu, tvrdeći da “Drvar nikada nije bio srpski grad, niti će to ikada biti”, a slične izjave stigle su i od bošnjačkih političara i udruženja.

Konzularna kancelarija Srbije u Drvaru otvorena je 16. aprila.

(Tanjug – Srna)

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here