Додик: Граница на Дрини је тужна чињеница за све Србе, али та река их не дели већ спаја

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске и новоизабрани српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Жељко Комшић има кризу легитимитета, јер по трећи пут постаје хрватски члан Председништва гласовима Бошњака и та чињеница може да објасни његове изјаве које даје од како је изабран на ту функцију.

На молбу Срне да прокоментарише Комшићеву изјаву да је “Србији граница на Дрини и да то поштују да не би било каквих проблема”, Додик је рекао да Република Српска поштује Устав и Дејтонски споразум и добро зна где су границе, па и граница на Дрини, на коју Комшић упозорава Србију.

“Та граница је тужна чињеница за све Србе, па и мене. Зато волимо да кажемо да Дрина за Србе није граница која раздваја, она је само једна река која спаја наш народ, и то Комшић одлично зна, као што зна да он против тога не може ништа да уради”, истакао је Додик.

Он је нагласио да Комшић нема политичку снагу, нити уставна овлаштења да би било коме слао поруке – или ћете овако или ће бити проблема.

“Србија је за Републику Српску од прворазредне важности, што је и сам Дејтонски споразум уважио, тако да и ту Комшићеву изјаву стављам у контекст кризе легитимитета. Он није неко ко може да држи лекције ни Републици Српској а камоли Србији, свестан је властите небитности, зато тако и говори”, констатовао је Додик.

Говорећи о Комшићевој тврдњи да о путу БиХ у НАТО савез “Додик не може говорити у име српског народа, већ само у име своје странке или евентуално у име оног броја људи који су гласали за њега”, председник Српске и новоизабрани српски члан Председништва БиХ је подсетио да одлука о уласку БиХ у НАТО никада није донесена, што Комшић одлично зна, као што зна да је Народна скупштина Републике Српске изгласала Резолуцију о војној неутралности, која њега као српског члана Председништва обавезује.

“Комшић не би смeо судити по себи, коме Хрвати оспоравају да може да говори у њихово име. За разлику од њега, мене је српски народ у БиХ са око 370.000 гласова управо и овластио да говорим у његово име. Устав БиХ не познаје грађанског члана Председништва БиХ иза кога се Комшић покушава сакрити. Ја сам легално и легитимно српски члан Председништва и ја знам у чије име говорим. Зна ли он? Е, то треба питати њега. Само да његов одговор буде у складу са Уставом БиХ”, поручио је Додик.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here