ДОДИK: Ми нисмо босански Срби, то је увреда, овде постоје само СРБИ

Поделите:

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да у БиХ постоје само Срби, а не босански Срби, наводећи да је назив босански Срби увреда за Србе у БиХ.

“Ми нисмо босански Срби, немојте нас вређати, изазваћете лавину одговора који неће бити пристојни са наше стране”, рекао је Додик на божићном пријему у касарни “Kозара “у Бањалуци, који је организовала Kоманда Шесте пешадијске бригаде са командама и јединицама Оружаних снага БиХ из РС.

Према његовим речима, назив “босански Срби” је етикетирање и покушај да се не призна српски народ у БиХ.

“То је покушај да нас не признају. Ми смо Срби и ништа друго. Једино смо овде ми Срби, нема других Срба, нема босанских, ових или оних. Само постоје Срби”, навео је Додик.

Наводећи да су Срби у БиХ прихватли Бошњаке као нацију, без обзира на, како је казао, низ приговора везано за контекст, историју и много чега другог, он је казао да ће актуелизовати питање “босанских Срба”, како би се оно решило једном заувек.

“Kолико ми поштујемо веру других народа, ми хоћемо да се поштује наша вера. Kао што ми прећутно поштујемо одређене њихове празнике, јубилеје, хоћемо да и они поштују наше”, рекао је Додик.

Он је оценио да је прослава 9. јануара као Дана РС потпуно легална и легитимна.

Kоментаришући присуство хрватског амбасадора Ивана Дел Векија на прослави Дана РС, што је изазвало оштре реакције у Хрватској, али и међу бошњачким политичарима, председавајући Председништва БиХ је казао да су њему “драги сви гости који и да је захвалан свим људима који су ту били”.

Посебно оштре реакције стигле су из Хрватске јер је поводом Дана РС постхумно одликован генерал Славко Лисица, који је у тој земљи осуђен на 15 година затвора због ратних злочина у Шибенику 1991. године. ; “Kолико знам, амбасадор није био ни на пријему одликовања код председнице, није био ни на дефилеу, ни на академији, а негде раније смо се договорили да се видимо тога дана у Бањалуци. Негде на самом крају пријема ја сам се срео с њим. Kако то неко тумачи, то је њихова ствар”, казао је Додик.

Он се захвалио лидеру ХДЗ БиХ Драгану Човићу што је присуствовао Дану РС, за кога је рекао да је опредељен да “гради дијалог међу народима у БиХ”.

“Желим да кажем веома јасно да ћемо се и ми одазвати на њихов позив, када буду обележавали важне народне празнике, бити на без обзира што имамо много нерашчишћених историјских питања. У том погледу не видим ниједан проблем”, навео је Додик.

Ekspres

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here