ДОДИК: Нема одузимања надлежности Српској зарад европског пута БиХ

Поделите:

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад До- БиХ се неће успјети централизовати на терет Републике Српске због европског пута. Ако нам нудите да умањимо надлежности Српске због ЕУ, то се неће десити, хвала вам – поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је на састанцима са европским званичницима, одржаним данас и прије седам дана у Бриселу, речено да би БиХ половином наредне године могла да добије статус кандидата, те да би то било добро и за Републику Српску јер би значило укидање високог представника и страних судија у Уставном суду.

– БиХ би на љето могла добити кандидатски статус ако се сви укључимо. Вјерујем комесару за проширење Оливеру Вархељију, који је рекао да залаже свој политички статус да БиХ добије статус – рекао је Додик.

Додик је истакао да је добијање кандидатског статуса немогуће уз постојање антиуставних и антидејтонских категорија – високог представника и страних судија, те да то потврђује и 14 приоритета за БиХ.

– Давање кандидатског статуса БиХ, док су ту високи представник и стране судије, било би кршење европских вриједности и неспојиво са европском праксом – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о томе да ли ће друга два члана Предсједништва хтјети да се то питање ријеши, Додик каже да се на састанцима у Бриселу чује један став, а у БиХ други.

– Свакако је важно разговарати са важним људима у ЕУ, поготово што смо причали са извјестиоцем Европског парламента, јер су ранија наша искустава са извјестиоцима, који су били острашћени, била јако лоша. Такав је био Дан Преда који је лагао о ситуацији у БиХ. Сада имамо једног представника који је специјалиста за уставна питања, којем сам спомињао проблем страних судија у Уставном суду и остала питања – навео је Додик.

Он је рекао да је данас сазнао од бошњачког члана Предсједништва Шефика Џафеоривћа зашто се Бошњаци противе одласку страних судија.

– Данас сам сазнао од Џаферовића да је њихов основни проблем и разлог за одбијање одласка страних судија из БиХ страх од конфигурације 3-3-3 /по три судије из три конститутивна народа/ и на који начин би се доносиле одлуке – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да на састанцима са европским званичницима увијек има одређена доза неискрености и да се помало „намјешта“ став који не задире у срж проблема.

– Проблеме и једни и други игноришу, а они остају исти. Ја не мислим да требам да будем дио илузије или спин који би требало сваком да послужи – јасан је Додик.

Додик наводи да је на данашњим састанцима речено да треба ријешавати питања која је сада могуће ријешити, а за „тешка“ питања потребно је направити тзв. мапу пута за рјешавање.

Говорећи о правосудном систему БиХ, Додик је рекао да се залаже са свеобухватан дијалог.

– Ја сам за то да се сједне и разговара и да на нивоу БиХ остане неки ниво правосуђа, али ово што имамо данас је неодрживо јер је антиуставно и антидејтонско – истакао је он.

Додик каже да представници ЕУ нису за то јер су учествовали у креирању таквог система. С једне стране, каже, позивају на владавину права, а са друге, толеришу незаконитости, попут избора чланова ЦИК-а.

– ЕУ је та која је раније све учинила да моделирала правосудни систем БиХ, кршећи Устав заједно са високим представницима. Они су направили Суд, Тужилаштво и ВСТС, а то је одувијек антиуставна позиција и то се неће промијенити и легализовати ако промијене два члана неког закона – каже српски члан Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о одлуци ЦИК-а да забрани учешће Уједињеној Српској на локалним изборима, Додик каже да смо, поред свих проблема у БиХ, добили и нелегалну Комисију која већ сада оспорава изборни процес.дик рекао је за РТРС да БиХ неће постати чланица ЕУ ако је услов за то одузимање надлежности Републици Српској.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here