Додик: Нико не може да спречи распад БиХ

Поделите:

Он је истакао да је БиХ у стагнацији и да се њен распад не може спречити, јер она није настала као интерес народа, већ покушај прављења државе

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да оваква Босна и Херцеговина не може да опстане, јер је настала као експеримент и на том нивоу остала током читавог свог постојања. Додик каже да је БиХ у стагнацији и распадању и да то нико не може да спречи, јер она није настала као интерес народа, већ као игра и покушај прављења државе.

У интервјуу за политички магазин Печат, он је рекао да БиХ не треба да постоји као држава, јер је измишљена као део напора одређених група у тадашњој америчкој администрацији.

„БиХ, оваква каква је, и данас доказује да није требало да постоји, јер би развој засебних заједница и држава – Републике Српске, Херцег Босне и Босне, био успешнији и имали би далеко више напретка – сматра Додик. Додик наглашава да је за то да сви коначно увиде да БиХ не може да функционише без базичног договора, као и да је овакво стање неодрживо, преноси Танјуг.

„Данас треба да се омогући Хрватима да имају свој ентитет. Република Српска треба слободно да одлучује о свом статусу, а Бошњаци би могли да се организују у делу који контролишу и то назову Босном, те да се концентришу око помоћи муслиманских земаља. Тако бисмо били далеко успешнији, нагласио је он, преноси РТРС.

Додик каже и да председник СДА Бакир Изетбеговић, непрестаним негирањем уставне структуре и настојањем да уништи Републику Српску, води БиХ у пропаст. Истиче да Изетбеговићева изјава да ће одржавати „статус кво” јер не жели СНСД у Савету министара док не схвате да, како каже, ентитети не могу командовати државом, представља негирање ентитета и реалног политичког договора.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here