Додик: Оно што не буде интерес Српске, неће бити ни Босне и Херцеговине

Поделите:

У ПАЛАТИ Републике Српске у Бањалуци је извршена примопредаја дужности досадашњег председника Милорада Додика и новоизабране председнице РС Жељке Цвијановић.

         Додик је том приликом казао да је време потпуно другачије од оног када је он преузимао мандат председника.

         „Поносан сам што сам први председник РС који је то био у два мандата узастопно. Верујем да ће то поћи за руком и Жељки Цвијановић”, рекао је Додик.

         Цвијановић је рекла да очекује веома брзо избор нове владе РС и додала је да ће посао председника радити одговорно. Она је навела да је РС јака када су снажне њене институције.

         Она и потпредседници РС Рамиз Салкић и Јосип Јерковић претходно су данас у Народној скупштини РС положили заклетву, а исто је учинио и нови члан Председништва БиХ из РС Милорад Додик.

         За сутра је најављено да ће Цвијановићева предложити мандатара за састав нове ентитетске владе, кандидата Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Радована Вишковића.

         Додик у Народној скупштини РС положио

           заклетву као члан Председништва БиХ

         НОВОИЗАБРАНИ члан Председиштва БиХ из реда српског народа, Милорад Додик, положио је данас заклетву у Народној скупштини Републике Српске и поручио да ће његов глас у Председништву бити јак, колико и глас посланика у том парламенту и да оно што није интерес Српске, неће бити ни интерес БиХ.

         Рекао је да је поносан јер је до сада испунио све циљеве на очувању Републике Српске.

         „Остајем у Српској. Тренутно идем у Сарајево да одрадим важан посао за Републику Српску”, истакао је Додик у обраћању посланицима на првом конститутивном заседању 10. сазива НСРС.

         Навео је да ће његов глас у Председништву бити јак, колико и глас посланика у НСРС, преноси Танјуг.

         „После два мандата на месту председника Републике Српске осећам се поносно, јер сам испунио све циљеве на очувању Српске. Хвала свима који су гласали за мене, али и онима који нису, јер су показали демократију Српске, која има право да бира. Подршка коју сам добио сматрам обавезом, а не наградом, да предано радим сваки дан у интересу Републике Српске. Мени ће Српска бити светиња. Ако нешто друго то буде, онда смо на погрешном путу! Реч патриотизам, биће важна и у наредне четири године и она ће ме подсећати сваки дан у наредне четири године”, рекао је Додик.

         Он је нагласио да је једини пут борба за интересе Српске:

         „Не мислим да мој рад у Сарајеву може бити лишен сарадње са институцијама Републике Српске. Ни једна моја одлука неће бити без сагласности институција Српске, и то је тако, легитимно и једино исправно. Заклетву и треба да положим овде, тамо где сам изабран, у срцу Републике Српске”, поручио је Додик.

         Поручио је и да оно што неће бити интерес Републике Српске, неће бити ни Босне и Херцеговине.

         „Нећемо дозволити да Српска буде прегласана или мајоризована. Нећу допустити да друга два члана у било којем смислу зауставе Републике Српске, и очекујем да са истим сензибилтетом се односе према мени, али и Републици Сропској”, навео је Додик.

         Цвијановић: Србија је ослонац Републике Српске

         НОВОИЗАБРАНИ председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас, након избора на нову дужност, да је за РС од суштинског значаја однос са Србијом који је тренутно јако добар.

         Цвијановић је рекла да је Србија ослонац Републике Српске и поручила да је Српска, како је рекла, „да је РС с много љубави загледана у Србију”, преноси Танјуг.

         „РС протеклих година иде узлазном линијом. Од нове Владе РС очекујем да настави позитивне трендове и негује дијалог са социјалним партнерима”, рекла је Цвијановић.

         Како каже, опредељење ка ЕУ интеграцијама не искључује сарадњу са Русијом која је један од највећих инвеститора у РС-у.

         Најавила је оснаживање сарадње са Кином.

         „Питање НАТО-а је за нас јако осетљиво. НСРС се јасно определила. Ако се Србија другачије изјасни о питању НАТО, мислимо да се народ РС-а треба изјаснити о томе путем референдума”, навела је председника РС.

         Она је казала да је избор за председника Републике Српске доживљава као признање за све оно што је радила у протеклом периоду као председница владе.

         Истакла је важност стабилних институција које су гаранција да ће РС бити спремна за све што ће се морати решавати у народном периоду.

         „Важно је да имамо јединство институција. С тимом, на челу са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, тесно ћемо сарађивати и усаглашавати ставове РС”, рекла је Цвијановић.

         Истакла је да РС свима пружа руку партнерства, али да неће дозволити угрожавање њених уставних надлежности.

         Казала је и да ће се залагати за највећи степен јединства у целокупном друштву, за мир и толеранцију.

         „Бићу спона усаглашавања наших представника у институцијама БиХ и РС-а”, поручила је Цвијановић.

         Нови стари председник НСРС Недељко

                     Чубриловић:Част ми је

         НЕДЕЉКО Чубриловић реизабран је данас за председника 10. сазива Народне скупштине Републике Српске, а у свом обраћању он је рекао да му је част што је поново добио поверење народних посланика да председава овим највишим законодавним органом власти.

         За Чубриловића је гласао 51 посланик, док је њих 29 било против.

         „Овај парламент је одраз тековине демократије и права грађана да сами одлучују о свим важним стварима у Републици Српској. Залагаћу се за очување тековина одбрамбено-отаџбинског рата”, казао је.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here