Dodik: Ono što ne bude interes Srpske, neće biti ni Bosne i Hercegovine

Podelite:

U PALATI Republike Srpske u Banjaluci je izvršena primopredaja dužnosti dosadašnjeg predsednika Milorada Dodika i novoizabrane predsednice RS Željke Cvijanović.

         Dodik je tom prilikom kazao da je vreme potpuno drugačije od onog kada je on preuzimao mandat predsednika.

         „Ponosan sam što sam prvi predsednik RS koji je to bio u dva mandata uzastopno. Verujem da će to poći za rukom i Željki Cvijanović”, rekao je Dodik.

         Cvijanović je rekla da očekuje veoma brzo izbor nove vlade RS i dodala je da će posao predsednika raditi odgovorno. Ona je navela da je RS jaka kada su snažne njene institucije.

         Ona i potpredsednici RS Ramiz Salkić i Josip Jerković prethodno su danas u Narodnoj skupštini RS položili zakletvu, a isto je učinio i novi član Predsedništva BiH iz RS Milorad Dodik.

         Za sutra je najavljeno da će Cvijanovićeva predložiti mandatara za sastav nove entitetske vlade, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovana Viškovića.

         Dodik u Narodnoj skupštini RS položio

           zakletvu kao član Predsedništva BiH

         NOVOIZABRANI član Predsedištva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, položio je danas zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i poručio da će njegov glas u Predsedništvu biti jak, koliko i glas poslanika u tom parlamentu i da ono što nije interes Srpske, neće biti ni interes BiH.

         Rekao je da je ponosan jer je do sada ispunio sve ciljeve na očuvanju Republike Srpske.

         „Ostajem u Srpskoj. Trenutno idem u Sarajevo da odradim važan posao za Republiku Srpsku”, istakao je Dodik u obraćanju poslanicima na prvom konstitutivnom zasedanju 10. saziva NSRS.

         Naveo je da će njegov glas u Predsedništvu biti jak, koliko i glas poslanika u NSRS, prenosi Tanjug.

         „Posle dva mandata na mestu predsednika Republike Srpske osećam se ponosno, jer sam ispunio sve ciljeve na očuvanju Srpske. Hvala svima koji su glasali za mene, ali i onima koji nisu, jer su pokazali demokratiju Srpske, koja ima pravo da bira. Podrška koju sam dobio smatram obavezom, a ne nagradom, da predano radim svaki dan u interesu Republike Srpske. Meni će Srpska biti svetinja. Ako nešto drugo to bude, onda smo na pogrešnom putu! Reč patriotizam, biće važna i u naredne četiri godine i ona će me podsećati svaki dan u naredne četiri godine”, rekao je Dodik.

         On je naglasio da je jedini put borba za interese Srpske:

         „Ne mislim da moj rad u Sarajevu može biti lišen saradnje sa institucijama Republike Srpske. Ni jedna moja odluka neće biti bez saglasnosti institucija Srpske, i to je tako, legitimno i jedino ispravno. Zakletvu i treba da položim ovde, tamo gde sam izabran, u srcu Republike Srpske”, poručio je Dodik.

         Poručio je i da ono što neće biti interes Republike Srpske, neće biti ni Bosne i Hercegovine.

         „Nećemo dozvoliti da Srpska bude preglasana ili majorizovana. Neću dopustiti da druga dva člana u bilo kojem smislu zaustave Republike Srpske, i očekujem da sa istim senzibiltetom se odnose prema meni, ali i Republici Sropskoj”, naveo je Dodik.

         Cvijanović: Srbija je oslonac Republike Srpske

         NOVOIZABRANI predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas, nakon izbora na novu dužnost, da je za RS od suštinskog značaja odnos sa Srbijom koji je trenutno jako dobar.

         Cvijanović je rekla da je Srbija oslonac Republike Srpske i poručila da je Srpska, kako je rekla, „da je RS s mnogo ljubavi zagledana u Srbiju”, prenosi Tanjug.

         „RS proteklih godina ide uzlaznom linijom. Od nove Vlade RS očekujem da nastavi pozitivne trendove i neguje dijalog sa socijalnim partnerima”, rekla je Cvijanović.

         Kako kaže, opredeljenje ka EU integracijama ne isključuje saradnju sa Rusijom koja je jedan od najvećih investitora u RS-u.

         Najavila je osnaživanje saradnje sa Kinom.

         „Pitanje NATO-a je za nas jako osetljivo. NSRS se jasno opredelila. Ako se Srbija drugačije izjasni o pitanju NATO, mislimo da se narod RS-a treba izjasniti o tome putem referenduma”, navela je predsednika RS.

         Ona je kazala da je izbor za predsednika Republike Srpske doživljava kao priznanje za sve ono što je radila u proteklom periodu kao predsednica vlade.

         Istakla je važnost stabilnih institucija koje su garancija da će RS biti spremna za sve što će se morati rešavati u narodnom periodu.

         „Važno je da imamo jedinstvo institucija. S timom, na čelu sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, tesno ćemo sarađivati i usaglašavati stavove RS”, rekla je Cvijanović.

         Istakla je da RS svima pruža ruku partnerstva, ali da neće dozvoliti ugrožavanje njenih ustavnih nadležnosti.

         Kazala je i da će se zalagati za najveći stepen jedinstva u celokupnom društvu, za mir i toleranciju.

         „Biću spona usaglašavanja naših predstavnika u institucijama BiH i RS-a”, poručila je Cvijanović.

         Novi stari predsednik NSRS Nedeljko

                     Čubrilović:Čast mi je

         NEDELJKO Čubrilović reizabran je danas za predsednika 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske, a u svom obraćanju on je rekao da mu je čast što je ponovo dobio poverenje narodnih poslanika da predsedava ovim najvišim zakonodavnim organom vlasti.

         Za Čubrilovića je glasao 51 poslanik, dok je njih 29 bilo protiv.

         „Ovaj parlament je odraz tekovine demokratije i prava građana da sami odlučuju o svim važnim stvarima u Republici Srpskoj. Zalagaću se za očuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata”, kazao je.

Fakti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here