Додик: Политичко и верско Сарајево признаје право на Црну Гору свима осим Србима

Поделите:

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Црна Гора на изборима рекла какву власт жели у наредне четири године, те да је уплитање било кога са стране у ту чињеницу и штетно и опасно.

„Сведоци смо да је изборни процес протекао мирно, да су сви политички актери свесни резултата и да их признају, па стога не видим шта би ту ко са стране могао или требало да каже. Немиле сцене из неколико градова у Црној Гори у којима живе Бошњаци-муслимани посао су за надлежне полицијске органе Црне Горе, који су и даље под управом власти која још није промењена, и која је дужна да открије починиоце тих вандалских дела”, нагласио је Додик.

Он је рекао да је за сваку похвалу понашање лидера странака коалиције које су добиле већину на парламентарним изборима одржаним у недељу, 30. августа, а који су промтно реаговали, одлазећи у градове у којима неко, ко сигурно не жели добро Црној Гори, покушава да победничке партије представи ретроградним снагама, које Црну Гору гурају у дестабилизацију.

„Одговорност за стабилну и мирну Црну Гору и даље је и на партији која тридесет година врши власт у тој земљи, али и на свим осталима. Сматрам да нико изван Црне Горе не треба да се мијеша. Зато мислим да је понашање бошњачких политичких и верских лидера у БиХ не само штетно, већ и опасно, јер терминологија коју користе, аргументација која није ништа друго до понављање старих матрица, не доприноси смиривању тензија у нама суседној и братској држави, и више је за унутрашњу употребу”, нагласио је Додик.

„Слушајући ових дана хрватског и бошњачког члана Председништва БиХ – Жељка Комшића и Шефика Џаферовића – лидера СДА Бакира Изетбеговића, или реиса Хусеина Кавазовића”, рекао је Додик, “неко би помислио да су они или њихова политика поражени у Црној Гори и да су се инциденти, који су сигурно за осуду, десили на територији БиХ”.

„Црна Гора има своје и полицијске и правосудне органе, има своју Исламску заједницу и сматрам да су и једни и други способни да та питања реше без суфлирања из Сарајева. Изражавам задовољство због чињенице да је Српска православна црква /СПЦ/ у Црној Гори веома брзо реаговала, стала у заштиту суживота и добрих односа са муслиманима, који су их, важно је подсетити, свих протеклих месеци подржавали у борби за очување светиња”, нагласио је српски члан Председништва у интервјуу Срни.

Он је рекао да му је јасно да је Комшић прије избора отворено подржао црногорског председника Мила Ђукановића, али сада мора да буде свестан да је лидер ДПС-а са коалиционим партнерима поражен на изборима и да је Црна Гора рекла ко жели да управља државом у наредном периоду.

„Прича о великосрпском пројекту, коју подгрева Комшић, није ништа друго до покушај застрашивања људи ван Црне Горе, недолично уплитање у питања суседне државе и креирање атмосфере у којој се победници избора унапред проглашавају деструктивцима, а да ништа нису стигли ни да ураде. Неко би из реаговања из Сарајева могао помислити да се иза бриге за бошњачку заједницу крије опасна антисрпска политика која признаје право на Црну Гору свима осим Србима”, нагласио је Додик.

Занимљиво је, оценио је Додик, да за вандализам у неколико места у Црној Гори Комшић здраво за готово оптужује присталице партија које су победиле на изборима, не запитавши се ни за тренутак зашто би то било у интерсу победника.

„Квалификација на рачун дела коалиције која је победила на изборима у Црној Гори да ‘подржава четничко дивљање’ је огледало расуђивања Жељка Комшића, који ни након 25 година од завршетка рата очито није скинуо униформу такозване Армије БиХ, и који још води виртуелне ратове са виртуелним противницима”, истакао је Додик.

Уместо државничке честитке, са жељом да се и са будућом владом Црне Горе остварује сарадња, рекао је Додик, из Сарајева се последњих дана чује плач због чињенице да је народ Црне Горе одлучио како је одлучио.

“Политичко и верско Сарајево покушава да интернационализује инциденте у Црној Гори, мислећи да тиме помаже одлазећу власт, што је не само недолично већ и јако опасно и штетно. Никада нисам крио на којој страни су биле моје симпатије на овим изборима у Црној Гори, као што нисам крио да ми отворено подржавамо борбу СПЦ за остваривање њених права у тој држави, али никада не бих својим речима или делима себи дао за право да уређујем односе у Црној Гори, нити да од победника избора, па били то и они са којима се нисам слагао правим баба роге”, истакао је Додик.

Он је поручио да је Подгорица била и остаће црногорска, баш као што је Бањалука била и остала крјаишка лепотица, престоница Републике Српске.

“Зато препоручујем својим колегама из Председништва да се прихвате посла у својој земљи, а да Црној Гори пожеле напредак и остварење циљева које као држава зацртају”, рекао је Додик у интервјуу Срни.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here