Додик: Пресуда Орићу доказ да у БиХ нема казне за злочине над Србима

Поделите:

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу доказ да нема казне за злочине над Србима и да је само довољно да Бошњак суди Бошњаку и он ће бити ослобођен.

“Председник судског већа је био Бошњак. Ово је прилика да рехабилитијумо причу о већ заказаном референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ. Позивам све Србе да изађу из свих иниституција Тужилаштва и БиХ”, истакао је Додик.

Председник Српске је додао да је овакво понашање Суда БиХ недопустиво.

“Ја ћу позвати све важне људе у Српској и ово је тачка преко које се неће проћи. Чињеница је да је чак и било Бошњака који су сведочили против Орића и то није било довољно за пресуду”, нагласио је Додик, преноси РТРС.

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић рекао је да ослобађајућа пресуда Орићу “помало враћа уназад” и да ће сигурно изазвати негативну међусобну реторику.

Превише је тема које оптерећују правосудни систем и безбедносни сектор, оценио је Човић након састанка са Додиком. “Ми морамо политику макнути из тих институција”, рекао је Човић.

Председник Скупштине НСРС Недељко Чубриловић је оценио да пресуда Орићу значи пораз правосуђа БиХ и увреду за српске жртве.

У саопштењу достављеном Танјугу, Чубриловић каже да је изрицање ослобађајуће пресуде Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу коначна потврда непрофесионалног, селективног и политичког рада правосуђа Босне и Херцеговине.

Ослобађајућа пресуда првостепеног суда ратном команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу је крах правосуђа БиХ, заједичка је оцена представника удружења жртава српских бораца и несталих цивила, званичника и стручњака, који су је једнодушно најоштрије осудили.

Председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић, која је присуствовала изрицању ослобађајуће пресуде, оценила је као неправду за жртве.

Поручила је да у БиХ нема правде.

“Данас су га ослободили, а слободан је 25 година”, рекла је Филиповићева, пренеле су агенције.

 

РТРС

Поделите:

1 коментар

  1. Absurdno je što se neki zalažu za teritorijalnu celovitost B&H “po ceni rata”! Pa ona (BiH, na ovakav način) nije moguća ni “po ceni rata”! Na žalost svih onih koji iskreno žele mir na ovim prostorima to nije moguće, jer oni koji uobražavaju da imaju neku političku moć to zloupotrebljavaju, jer nisu dovoljno civilizaciski zreli (ili kako drugačije) da obavavljaju poslove koje bi trebali!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here