Додик: С ПАПОМ ЋУ ПРИЧАТИ О УБИЈАЊУ СРБА У ЈАСЕНОВЦУ

Поделите:

Разговараћемо о Степинцу, који је благословио страдање Срба, њих 500.000 у логору у Јасеновцу, у чијем систему је био и логор за децу, што значи да су то биле фабрике смрти, наводи председавајући Председништва БиХ

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик каже да ће у петак у Ватикану са папом Фрањом разговарати о свим политичким и верским темама.

У разговору за Kурир, Додик каже да ће свом домаћину говорити о положају РС и пренети став да је Дејтонски споразум урушен, али ће изнети и став о усташким злочинима у злогласном логору Јасеновац и улози Алојзија Степинца, загребачког надбискупа и кардинала Kатоличке цркве у НДХ за време Другог светског рата, кога Хрвати желе да прогласе за свеца, чему се Српска православна црква (СПЦ) оштро противи.

Идете за три дана на састанак с папом Фрањом. Шта су теме разговора?

– Теме су актуелна ситуација у БиХ, међусобни односи између Ватикана, као државе, и БиХ. Наравно, и односи између Kатоличке цркве и БиХ, у том погледу ћемо разговарати о актуелним питањима положаја хришћанске заједнице овде у БиХ, па тиме и православне заједнице. Разговараћемо о неким активностима које смо покренули везано за обележавање геноцида у Јасеновцу.

Да ли ћете онда разговарати и о улози Алојзија Степинца, загребачког надбискупа и кардинала Kатоличке цркве у НДХ за време Другог светског рата?

– Наравно да ћемо разговарати и на ту тему.

У вези с тим, шта ћете папи Фрањи конкретно рећи?

– Пренећу му већ познати став. Рећи ћу му, наравно, оно што је истина – да је он био злогласник усташког режима који је благословио страдање Срба, најмање њих 500.000 у логору у Јасеновцу. Говорићу у покрштавању, односно исељавању. То је један од најгнуснијих злочина који се десио, имајући у виду чињеницу да је у систему логора Јасеновац био и логор за децу, што говори о томе да су то биле фабрике смрти које су биле усмерене чак и на најмлађе припаднике српске православне заједнице.

Да ли ћете разговарати и о положају Републике Српске у БиХ?

– Наравно, идем тамо у посету њему као светом оцу, али Ватикан је организован и као држава и разговараћу с његовим људима о неким државним питањима. Са свим својим саговорницима разговарам на ту тему и о чињеници да је урушен Дејтонски споразум и да има много проблема у функционисању БиХ.

Хоћете ли м у узвратити гостопримство и позвати га да дође у посету Републици Српској?

– Био је скоро у БиХ, у Сарајеву. У том погледу не знам какви су његови планови. Видећу.

Сусрет баш на Велики петак

ПАПА ОДРЕДИО ДАТУМ

Састанак с папом Фрањом је на Велики петак. Симболика или случајност?

– Наравно да је случајност. Ја сам добио позив од светог оца, он је одредио термин. Ја сам могао да прихватим или не. Одлучио сам да прихватим позив.

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here