ДОДИК: Срамна и недопустива забрана уласка руском писцу у БиХ

Поделите:

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је наредба ОБА-е о забрани уласка писцу Захару Прилепину, руском држављанину, на територију БиХ из, како је наведено, безбједносних разлога, срамна, недопустива и уперена против пријатеља Републике Српске.

„Захтјевамо да се та наредба повуче. Како је могуће да је један руски писац пријетња по безбједност БиХ, а није хиљаде миграната или повратника са сиријског ратишта. Забрану уласка руском писцу на територију БиХ видимо као учешће безбједносних структура БиХ у антируској хистерији коју у посљедње вријеме диктирају неке западне земље, а којој су се придружили и представници СДС-а и ПДП-а у Сарајеву“, истакао је предсједник Српске у изјави за Срну.

„Вечерње новости“ недавно су објавиле да ће руски шеф дипломатије Сергеј Лавров приликом посјете Сарајеву, највјероватније, тражити додатна објашњења о, за сада, тајној листи непожељних грађана Русије, којима је однедавно забрањен улазак у БиХ, а коју је, према незваничним информацијама, потписао министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић.

Извори „Вечерњих новости“ тврде да је Мектић руском амбасадору у Сарајеву Петру Иванцову признао да је одобрио листу, али је одбио да му је да на увид, уз наводно објашњење да је списак направљен након истраге, коју је, како се прича, спровела Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ.

Мектић је на конференцији за новинаре 17. августа у Бањалуци тврдио да нема никакве листе, али да, како је рекао, постоји регистар одређеног броја странаца који имају мјеру забране уласка у земљу.

„Ми имамо особе, имамо регистар одређеног броја странаца који има одређену забрану да уђе у БиХ. Странац који илегално борави у БиХ и ми га депортујемо уз рјешење депотрације ми му доносимо забрану од једне до пет година. Одређен број странаца који су остали послије рата, који су били муџахедини или који су радикализовени, такве особе смо прогласили као пријетње по националну безбједност БиХ и донијели им забрану. Црне лисе ми не правимо, а нисмо ни у стању да направимо листу, али нећемо ми ни морати да полажемо рачуне. Ја бар нећу ником полагати рачуне“, рекао је тада Мектић.

РТРС, Срна
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here