Додик: „Војске Косова” нема ни у једном документу, а Војска РС је у „Дејтону”

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду на прослави Дана Републике Српске, да је Босна и Херцеговина пролазна тачка у њиховом политичком развоју и да је она место “морања”, док је Србија место њихове жеље.

“БиХ је за нас место морања, а не жеље, наша жеља је овде, наше срце куца за ово овде”, истакао је Додик и додао да људи из РС нису “босански Срби, већ само Срби”.

Он је додао да је Република Српска “синоним за слободу”, као и Србија.

“На крају прошлог века Срби су опет морали да се боре за слободу. Из те тежње за слободом настала је Република Српска. Научили смо да тамо где Срби немају државе, немају ни слободе”, рекао је Додик.

Он је рекао да Република Српска има обрисе државности, да једина функционише у БиХ и да је фактор свих политичких процеса у БиХ, али и региону.

Додик је рекао да је РС увек заинтересована за питање Косова и замолио председника Србије Александра Вучића да се питање Косова не одваја од РС и упитао – како може да се говори о војсци Косова, које нема у документима, а да РС, која према Дејтонском споразуму има право на војску, те снаге нема, јер су јој, према његовим речима “насиљем отете”.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да Србија и Република Српска никада нису имале боље и јаче везе и више заједничких пројеката.

“Данас смо тамо где треба да будемо, јака Србија и јака РС… да се помажемо и да се нађемо једни другима, и у добрим и у тешким временима”, рекла је Брнабић и додала да је Србија у 2017. уложила 5,5 милиона евра у пројекте у општинама у БиХ у којима живе Срби, а 2015. уложила пет милиона евра у Сребреницу.

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј рекао је да су Срби увек били државотворни народ, да у БиХ чине конститутиван народ, а да су верске, националне и културне слободе гарантоване свим народима у РС, па је том ентитету БиХ пожелео напретка у свему добром, слогу, братску и хришћанску љубав.

“РС је данас многима трн у оку. Без РС нема опстанка српског народа”, рекао је Иринеј.

Директор Представништва РС у Београду Млађен Цицовић рекао је да Срби само јединствени могу одбранити и сачувати слободу, идентитет, српски језик и “веру православну”.

“Слобода и РС имају исто значење”, рекао је Цицовић.

Пријему су присуствовали и председници парламента Србије и РС, Маја Гојковић и Недељко Чубриловић, премијерка РС Жељка Цвијановић, министри у владама РС и Србије и представници дипломатског кора.

Химне РС и Србије изведене су уз пратњу гудачког састава Бањалучке филхармоније. Поред тога изведене су и нумере “Републико Српска Господ нек те чува”, “Пукни зоро” и “Ово је Србија”.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here