Додик за формирање хрватског ентитета у Босни, Американци против!

Поделите:

Сједињене Америчке Државе неће подржати успоставу трећег ентитета у Босни и Херцеговини нити било какав преустрој те земље који би био темељен на етничким начелима, упозорили су у четвртак из америчког велепосланства у Сарајеву.

У посебној изјави достављеној локалним медијима из велепосланства САД су заправо реагирали на опетовану “понуду” предсједника Републике Српске Милорада Додика да се у БиХ успостави трећи односно хрватски ентитет. Додик је у интервјуу за босанскохерцеговачко издање “Вечерњег листа”оцијенио како је то најбољи начин да се ријеше садашње унутарње напетости и зајамчи једнакоправност Хрвата у БиХ, но поставио је стриктни увјет да РС мора остати у садашњим границама.

Његов је “приједлог” да се нови ентитет направи пођелом Федерације БиХ на хрватски и бошњачки дио.

“Стајалиште САД о овом питању је познато и остаје непромијењено. САД су посвећене начелима Даyтонског мировног споразума и Босни и Херцеговини као демократској, мултиетничкој, сувереној и независној држави с два ентитета, три конститутивна народа те са неупитним територијалним интегритетом”, стоји у изјави.

Истакнули су и како “одлучно одбацују” било какву замисао о даљњим пођелама унутар БиХ, а посебице онима темељеним на ентичким критеријима.

Предсједатељ Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић оцијенио је, у интервуу за телевизију Н1 емитираном у сриједу, како је преустрој у БиХ нужан како би Хрвати остварили своју равноправност те је најавио како ће се то свакако догодити “за три мјесеца или три године”.

“Не мора бити ентитет, то може бити било каква федерална јединица у којој ће се остварити једнакоправност”, казао је Човић.

Јутарњи.хр

Поделите:

5 Коментари

  • То исто жели (и на томе упорно ради) и њихов стратешки партнер – ВАТИКАН.

 1. Немој црни Милораде да се секираш за демократију у усташком кантону.
  О томе брине папа у Ватикану и Велике Беле Поглавице у Лондону и Вашингтону.
  Већ су нацртали нашу будућност, као и Индијанцима у Америци.
  Кад проради усташка демократија одмах ради Јасеновачки логор и погон у доњој Градини.

  Најважније ти је да се рађају и школују нови Младићи и Карађићи.
  Све што ти није јасно питај највећег живог српског Витеза, Војводу Младића!

 2. Srpski prioritet treba da bude briga i zastita Republike Srpske i pripajanje Srbiji. Kako ce se Hrvati i Bosnjaci dogovoriti ili sukobiti u Pederaciji nas se ne tice. Mi smo se sa njima podelili i razgranicili i uopste nas ne zanimaju. Hrvati jos nisu rascistili sa sobom jesu li Bosnje posebna nacija il Hrvatsko cvijece. Jedino sto je sigurno je da ni Kroatani ni Bosnje Srbima ne zele dobro tako da moramo biti spremni da se branimo: https://youtu.be/QqCmFRvO8fQ

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here