Додик: Залажем се да се укине Вијеће народа и да Народна скупштина РС суверено одлучује

Поделите:

НОВОИЗАБРАНИ српски члан БиХ Милорад Додик рекао је да ће нову владу Републике Српске, осим СНСД-а, ДНС-а и СП-а, чинити и Уједињена Српска, НДП и група Обрена Петровића из Добоја.

“Верујем да још неки могу да буду у свему томе. Има појединаца из других политичких партија који се класификују као опозиција, а који желе да разговарају”, рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он верује да ће до уторка, 13. новембра или среде, 14. новембра, бити завршени унутрашњи договори и да до тада има времена и за неке друге да се појаве и разговарају.

“После тога нема више разговора, јер преостаје пет-шест дана до седнице Народне скупштине Републике Српске и њеног конституисања”, навео је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, напомиње да је та странка рекла са ким хоће и шта хоће, а са ким неће да разговара, али и истиче да је добродошао сваки појединац који сматра да може допринети патриотском блоку.

Он је изразио спремност да разговара и са лидером НДП-а Драганом Чавићем, истичући да ће прихватити сваког ко жели да буде дeо већине која је патриотска и за Републику Српску.

Он је истакао да је за Републику Српску веома значајно да се обезбеди јединство које мора да буде манифестовано у времену у којем се чини да је свет у потпуном нереду.

Додик каже да има много изазова на глобалном нивоу и да би Република Српска представљала лак плен ако би постојала унутрашња неслагања.

“Само способна, јака, јединиствена Република Српска може да пошаље јасан одговор да нема калкулација са њеним постојањем и њеном жељом да напредује”, поручио је Додик.

Додик сматра да је овај пут могуће јединство на нивоу Републике Српске и БиХ, што говори о томе да ће у политичком смислу ово бити готово најстабилније четири године мандата, истичући да је то његова жеља.

Он верује да је Српска преживела најтежи период политичког оспоравања од готово свих изван Републике, а и дела оних који су из Републике Српске.

“Ово је период потпуне афирмације Републике Српске и то можемо урадити само заједно. Зато је то добро и ја сам за то спреман”, нагласио је Додик.

Рекао је да се тренутно назире подршка 56 народних посланика владајућој коалицији у Народној скупштини Републике Српске.

“То значи да можемо да уђемо и у уставну реформу јер ћемо имати двотрећинску већину”, нагласио је.

Указао је да Република Српска у Уставу није решила неколико ствари, међу којима је да избаци смртну казну и да Бањалуку дефинише као главни град.

“О томе ћемо вероватно размишљати ако се одлучимо на уставне промене. Ми смо то најавили и због тога правимо такву већину да одлучивање у Републици Српској учинимо ефикасним и брзим”, истакао је Додик.

Он је напоменуо да велике процедуралне проблеме у вези са тим изазива Вијеће народа Републике Српске, које је мимо Дејтона неоправдано убачено у политички систем Републике Српске.

“У дејтонском Уставу нема Вијећа народа у Републици Српској. Ја се залажем да се укине Вијеће народа и да парламент Републике Српске суверено и дефинитивно доноси одлуке”, истакао је Додик.

Он је рекао да је политика Српске врло једноставна и заснована на Дејтонском споразуму и правима која су Српској загарантована.

“Ми желимо Дејтонски споразум и дејтонски устав БиХ онако како пише и за то ћемо се залагати”, поручио је Додик.

(Срна)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here